![](img_tartalom/idjel.png) |
A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a megfelelő mennyiségű és arányú energia- és tápanyagfogyasztás. |
Ezek mértékét meghatározza: az alapanyagcsere, fizikai aktivitás, életkor, környezet hőmérséklete, éghajlat, egészségi állapot, stb.
Az egészséges táplálkozás annyi energiát juttat a szervezetbe, amennyire szükség van.
Nincsenek tiltott ételek, csak a mennyiségre kell figyelni; ezzel számos betegséget megelőzhetünk, pl.: magas vérnyomás, miocardialis infarktus, cukorbetegség, epebetegség, stb. (ezek fő oka az egészségtelen életmód, táplálkozás).
|
|
Helyes táplálkozási ajánlások:
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.
Minél változatosabban állítsuk össze az étrendünket.
Kerüljük a zsíros élelmiszereket, ételeket.
Főzéshez, sütéshez növényi olajat, margarint használjunk.
Zsírszegény ételkészítési eljárásokat alkalmazzunk!
Ételeinket kevesebb sóval készítsük. Utólag ne sózzunk. Só helyett zöldfűszereket, friss vagy szárított fűszernövényeket alkalmazzunk.
Édességet, süteményt étkezések között soha ne fogyasszunk. A főétkezés befejező fogásaként maximum kétszer hetente.
Cukor helyett inkább méz, gyümölcsös édességek kerüljenek fogyasztásra.
Naponta 1/2l tej vagy ennek megfelelő tejterméket fogyasszunk.
Naponta zöldség, gyümölcs (leginkább nyersen) szerepeljen étrendünkben.
Hetente minimum ötször teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut együnk.
Napi 4-5-szöri étkezés. A tápanyagmennyiséget próbáljuk meg egyenletesen elosztani.
A legjobb szomjoltó az ivóvíz, melyből 2-2,5 l folyadékot igyunk naponta.
Rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozással törekedjünk az ideális testsúly elérésére és megtartására.
A testmozgás is elengedhetetlen továbbá a káros szenvedélyek mellőzése is.
|
|
Fogyasszuk rendszeresen teljes kiőrlésű lisztből készült, gabonamagvakkal kiegészített pékárut.
Fogyasszunk teljes kiőrlésű, durum lisztből készült tésztákat, barna rizst, zabpelyhet, zabkorpát, búzakorpát (hántolás során elveszítik értékes összetevőiket).
Zöldségek, gyümölcsök nagy mennyiségben béta-karotint, C-vitamint, folsavat tartalmaznak. Kedvezőek az asztali gyümölcsök. Kiváló rostforrások, édesség helyett is fogyasztható. Ásványi anyag és vitamintartalmuk könnyen emészthető. Nyersen fogyasszuk, ne áztassuk. Ne reszeljük, csak fogyasztás előtt. Könnyen emészthető, üdítő, frissítő hatásúak.
Fogyasszunk gyakrabban csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket.
Fogyasszunk sovány húsokat, halat, baromfit. Teljes értékű fehérjéket tartalmaznak. Vas-tartalmuk jó, és könnyen fel is szívódik.
Tengeri halak fogyasztása előnyös: segít megelőzni a szív-, érrendszeri betegségeket, mert többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. A baromfi húsát bőre nélkül fogyasszuk.
|
|
|
Cikkek a témában
Grillezés az E-harmóniával
Befőzés, fagyasztás
Húspótlók, főzelékfeltétek
Pudingok, felfújtak
Mártások
Saláta receptek
Zöldség-Gyümölcs
Saláták
Zöldfűszeres receptek az adáshoz
Fűszernövények
Ízesítés
Fűszernövények felhasználása az italokban
Húsvéti ünnepkör
Húsvéti édességeknél mire érdemes figyelni?
Húsvéti receptek az E-harmóniától
Bárányhús mint ünnepi lakoma, de vajon egészséges?
A húsvéti sonka, ahogy mi szeretjük!
Minden, amit a Tojásról tudni érdemes!
Mit kell tudni a Tormáról?
Minden amit a főzelékekről tudni akarsz!
Egészséges főzelék receptek
A különböző testmagasságokhoz tartozó kívánatos testtömegértékek
Fogyókúrában ajánlott ételek és elkészítésük
Fogyókúra egészségesen
Az elhízás típusai
Táplálkozás a gyermekkorban
Időskorúak táplálkozása
Táplálkozás a várandóság és a szoptatás ideje
Tápanyagtáblázat
Hasznos táblázatok az egészséges étkezéshez
Hogyan lehet kiszámolni azt, hogy az elfogyasztott étel mennyi kalóriát tartalmaz?
Hogyan lehet kiszámolni valakinek a napi kalória szükségletét?
Táplálkozás, energia, táplálék, táplálkozási ajánlások
Egészséges táplálkozás - Őszi Ünnepkör jellegzetes gyümölcsei
Egészséges táplálkozásban ajánlott ételkészítési eljárások
Az egészséges táplálkozás 12 mérföldköve
Egészséges táplálkozás - Téli ünnepkör
Egészséges táplálkozás - Karácsonyi receptek
|
|