Egészséges táplálkozás - Főzelék receptek



Zöldbab főzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, fűszerpaprika, fokhagyma, ecet párcsepp

Készítési mód:
Enyhén sós vízben megfőzöm az egész vöröshagymával, zúzott fokhagymával, piros arannyal amikor megpuhult, készítünk egy zsemleszínű rántást, ezzel besűrítjük. Simára kevert tejföllel dúsítom, ízlés szerint ecetet adok hozzá, forrón tálalom.


Zöldborsó főzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, petrezselyem zöldje

Készítési mód:
Olajjal kikent edényben a cukrot, a borsót megfuttatom. A petrezselyem zöld felével, sóval, kevés folyadékkal párolom. Ha puha, zsírjára pirítom, liszttel meghintem, felengedem folyadékkal és a finomra vágott petrezselyem zöld másik felével. Összeforralom és forrón tálalom.


Sütőtök főzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, citromhéj

Készítési mód:
Főzve készítés: Kockára vágom, kevés folyadékkal puhára főzöm, készítek hozzá egy habarást, összeforralom, kevés reszelt sajttal tálalom. Sütve készítés: Megsütöm, a húsát kikaparom, fölforralom. Hozzáadom a tejből és lisztből készített sűrítőanyagot, összeforralom, kevés reszelt sajttal tálalom.


Sóskafőzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok:

Készítési mód:
A mirelit sóskát felolvasztom, olajon átfuttatom, kevés sót adok hozzá és felengedem vízzel, majd felforralom, habarással besűrítem, cukorral ízesítem és forrón tálalom.


Magyaros sárgarépa főzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, borsikafű, fűszerpaprika

Készítési mód:
A répát kockázom, az apróra vágott vöröshagymát az olajon átfutatjuk és a tűzről lehúzva, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Beleteszem a répát, piros aranyat, sót, borsikafűvet és a folyadékkal főzöm. Ha megfőtt behabarom, összeforralom és forrón tálalom.


Lencsefőzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, mustár, ecet párcsepp, babérlevél, fokhagyma

Készítési mód:
A lencsét jól kiválogatjuk és beáztatjuk, fel tesszük főni, fokhagymával, vöröshagymával, babérlevéllel és sóval. Amikor megfőtt, rántással sűrítem, összeforralom. Ecettel, mustárral, cukorral ízesítem, simára kevert tejföllel dúsítom és forrón tálalom.


Kelkáposzta főzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, majoránna, kömény, fűszerpaprika, fokhagyma

Készítési mód:
A káposztát tisztítom, szeletelem. Annyi vízben, hogy ellepje, felteszem főni egészben hagyott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, köménnyel, majoránnával, sóval. Ha félig kész, hozzáadom a kockára vágott burgonyát és majdnem puhára főzöm. Készítek egy zsemleszínű, fűszerpaprikás rántást. Összeforralom, a vöröshagymát kiveszem és forrón tálalom.


Karalábé főzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, lestyán, őrölt fehér bors, petrezselyem zöldje

Készítési mód:
A karalábét kockára vágom, olajon megfuttatom, a petrezselyem zöld felével, sóval, kevés folyadékban párolom, zsírjára pirítom, meghintem liszttel, kevés folyadékot és tejet adok hozzá, lestyánnal, borssal ízesítem, összeforralom és forrón tálalom.


Burgonyafőzelék

Elkészítés:

Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, babérlevél, ecet párcsepp

Készítési mód:
Burgonyát tisztítom, karikázom, felteszem főni annyi vízben, hogy éppen ellepje a vízbe sót, és babérlevelet teszek. Fedő alatt főzöm. Ha kész, habarással sűrítem, összeforralom, a babérlevelet kiveszem, pár csepp ecettel ízesítem és tálalom.