Táplálkozás, energia, táplálék, táplálkozási ajánlások


A táplálkozás mindazon folyamatok összessége, amelyek révén az élő szervezet felveszi, megemészti, felszívja, szállítja, hasznosítja és kiválasztja a tápanyagokat. A táplálkozás az ételeknek azokkal a sajátosságaival van összefüggésben, amelyek előmozdítják az egészséges állapot fennmaradását. A tápanyagok az élelmiszerek azon összetevői, amelyek a növekedéshez és az életműködéshez szükségesek. A tápanyagok 6 csoportra oszthatók: víz, szénhidrátok, lipidek (zsírok) fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok. A tápanyagoknak számos fontos funkciójuk van, energiát szolgáltatnak, a test szöveteinek fenntartását szolgálják, részt vesznek a test életfolyamataiban (növekedés, a sejtműködés, az enzimképzés és a hőszabályozás). Esszenciális tápanyagok azok a tápanyagok, amelyeket a szervezet nem képes maga szintetizálni a fiziológiai szükségletnek megfelelő mennyiségben. Az ilyen tápanyagokat az élelemből kell megszerezni. A tápláltsági állapot a szervezet állapotára utal, amely a rendelkezésre álló tápanyagok felhasználásának eredményeként alakul ki.


    Energia: Az energiát kilokalóriában (kcal) mérik, amely egyszerűen kalória néven is szerepel. A szénhidrátok grammonként megközelítőleg 16,7 kJ (4 kcal), a lipidek grammonként megközelítőleg 39 kJ (9,3 kcal), a fehérjék grammonként megközelítőleg 16,7 kJ (4 kcal) energiát termelnek. Az alkohol grammonkénti energia termelése mintegy 29 kJ (7 kcal). (1 kcal = 4,18 kilojoule, azaz kJ) Energia-egyensúly van akkor, amikor az ételekből felvett energia azzal az energiamennyiséggel egyenlő, amely a test életfolyamatainak fenntartásához éppen szükséges és kielégíti a fizikai tevékenységhez szükséges energiaigényt. A pozitív energia-egyensúly során az energiabevitel meghaladja az energialeadást, ezért a testsúly gyarapszik. Kerekítve 32 800 kJ (7840 kcal) felvett energia - amelyet energialeadás nem követ-, 1 kg súlygyarapodást eredményez. Ha az energiafelvétel kevesebb, mint az energialeadás, negatív energia-egyensúly alakul ki, ami súlyvesztést eredményez. 32 800 kJ (7840 kcal) energia elégetése energiafelvétel nélkül 1 kg súlyvesztést eredményez.
 


Mi a táplálék?

Tápláléknak nevezünk minden olyan anyagot, melyet azért fogyasztunk, hogy szervezetünk működését és egészségünket fenntartsuk, más szóval, a táplálék az élet és a növekedés elengedhetetlen feltétele. A táplálék legalább egyet vagy többet tartalmaz, a következő öt fő tápanyagcsoport közül: fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi anyagok, vitaminok. Bár a víz nem tápanyag, mégis az élet feltétele, mivel segít a szervezetnek a tápanyagok hatékony felhasználásában. Az élelmi rostok tápanyagértéke kicsi, mindazonáltal fontos részét képezik az egészséges étrendnek.

A legtöbb betegség kialakulásában az életmódnak és a táplálkozásnak meghatározó szerepe van, ezért ezeket életmóddal és táplálkozással összefüggő betegségeknek hívjuk. Vannak olyan veszélyeztető tényezők, amin nem tudunk változtatni, ilyen pl. az öröklött hajlam, életkor, és a nem, valamint vannak olyan tényezők, melyeken képesek vagyunk változtatni. Ezek általában életmódbeli tényezők a dohányzás, a mozgásszegény életmód, rendszeres alkoholfogyasztás, és a táplálkozási szokások. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok az összes halálozás 3/4 részéért felelősek, azaz összes halálozás 3/4 része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségekből származik. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Magyarországon a daganatos betegségekből eredő halálozás tendenciája növekvő és Európában a legnagyobb betegség okozta halálozásban, valamint a vastagbél rosszindulatú daganatos betegségei által okozott halálozásban a második legrosszabb helyen állunk.

A helytelen táplálkozás az egyes élelmiszercsoportok, és az egyes tápanyagok beviteli arányának mennyiségi és/vagy minőségi eltolódását jelenti, ami egyes élelmiszerek, tápanyagok túlzott fogyasztását, másoknak hiányát eredményezi.

A magyar lakosság táplálkozása az elmúlt 50 év alatt kedvezőtlenül módosult. Főbb táplálkozási hibák:
  • túlzott energiafogyasztás
  • túlzott hús- és zsírfogyasztás
  • alacsony növényi fehérje- és diétásrost-fogyasztás
  • túlzott cukorfogyasztás
  • túlzott sófogyasztás (nátriumbevitel)
  • túlzott alkoholfogyasztás

  • A táplálkozással összefüggő betegségek közé tartoznak: az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, magas vérnyomás), epekőbetegség, ízületi betegségek, anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, magas vérzsírszinttel járó kórképek), rosszindulatú daganatos megbetegedések, székrekedés. Kialakulásuk esélye csökkenthető, ha energiában és tápanyagokban kiegyensúlyozott táplálkozást folytatunk és a rendszeres testmozgást végzünk. Egészséges táplálkozás során annyi energiát juttatunk a szervezetünkbe, amennyire szükségünk van, nem többet, nem kevesebbet. Ez tápanyagok megoszlásának kiegyensúlyozott arányával érhető el. Az energiaszükséglet 12-15%-át fehérjéből, 30%-át zsírból, 55-58%-át szénhidrátból fedezzük. Változatos, gazdag nyersanyagválasztással biztosítható a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. Az egészséges táplálkozásnak az egészség megőrzésében döntő szerepe van.

    Mitől függ, hogy naponta mennyi táplálékra van szükségünk?

  • nem
  • kor
  • milyen az aktuális testtömeg
  • fizikai tevékenység végzése
  • sportolás

  • Több évtizedes kutatás után tudományosan igazolt ténnyé vált, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros kapcsolat van, s a betegségek túlnyomó többsége elsősorban a nem megfelelő táplálkozásnak köszönhető. Ebből a felismerésből kiindulva ma már számos országban törekednek arra a táplálkozási szakemberek, hogy egyszerű, könnyen érthető formában tájékoztassák a lakosságot az egészségmegőrző, tudatos táplálkozás alapelveiről. Tájékoztatást adnak, arra vonatkozóan, hogy egy nap folyamán miből mennyit kellene fogyasztani ahhoz, hogy szervezet egészségét maximálisan támogatni tudjuk.

    Elsőként a táplálkozási piramis érkezett hazánkba 1993-ban, az USA-ból, mely azt mutatja meg, hogy milyen arányban fogyasszunk az egyes tápanyagokból. A táplálkozási piramis abban nyújt segítséget, hogy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozzunk. Lényege, hogy az egészséges táplálkozás főbb összetevőit, a táplálék mennyiségét, a változatosságot és a mértékletességet egy piramissal ábrázolja. A piramis legalsó sorában a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás fontosságát mutatja. A következő szinten minden étkezéshez javasolják zöldségek, teljes kiőrlésű gabonaneműek (rizs, burgonya, hüvelyesek, dió- félék) és gyümölcsök fogyasztását. A következő sorban a napi egyszeri fogyasztásra javasolt élelmiszerek találhatók: hal, tej és tejtermékek, baromfihús, növényi olaj és mérsékelt mennyiségű vörös bor. Havi gyakorisággal vagy hetente kis mennyiségben javasolják a vörös hús, tojás, zsiradékok és édesség fogyasztását.

    A piramisok módosított változatait különböző életkorú gyermekek részre is elkészítették, s ezeken a korosztályokra jellemző élelmiszereket tüntették fel a különböző táplálékcsoportokban. A kamaszok számára kidolgozott piramis csúcsán, a zsírdús élelmiszercsoportban a fagylaltot, jégkrémet és tortát ábrázolták. Az idős emberek testösszetétele és anyagcseréje megváltozik, különösen hetvenéves kor felett. Fizikailag kevésbé aktívak, kisebb energiafelvételre van szükségük, némelyeknek a szomjúságérzete erősen csökken, könnyen kiszáradhatnak, viszont időskorban bizonyos mikrotápanyagok szükséglete nő: a korral járó fokozott szabadgyök-képződés miatt az antioxidánsok felvételét, a csontok épségének megőrzése végett a kalcium- és D-vitamin-fogyasztást, a mentális egészség megőrzése, valamint a szívbetegségek és a stroke megelőzése érdekében a folsavfelvételt kell növelni. Az idősek számára készült piramis a kisebb energiafelvételnek megfelelően karcsúbb. Alul kiegészült egy új sorral, amelyben nyolc pohár képe található, utalva a víz, a gyümölcslé és a levesek fogyasztásának fontosságára. A biológiailag aktív anyagok fokozott felvételére utal a zöldségek között a sötét színű főzelékfélék, a gyümölcsöknél a nagy vitamintartalmú gyümölcsök (mangó, eper, szőlő, őszibarack, nektarin) szimbólumainak az ábrázolása.

    1997-ben készült el a Táplálkozási szivárvány. A szivárvány külső sávja a leghosszabb, azok a táplálékok kerülnek ide, amelyekből a legtöbbet kell fogyasztani az egészség megőrzése érdekében.


    Gabonafélék

    Szivárvány külső sávjába a gabonafélék és az ezekből, főleg a teljes őrlésű gabonából készült élelmiszerek tartoznak. Naponta többszöri fogyasztása javasolt. Teljes értékűnek nevezzük, a gabona magvak teljes tápanyagtartalmának megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, valamint a hántolatlan, barna rizst, és a különféle gabonapelyheket. A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia-, és szénhidrátbevitelben, hozzájárulnak a szervezet fehérje-, valamint vitamin- és ásványi anyag-szükségletének kielégítéséhez. Zsírtartalmuk elenyésző, de az ételkészítés, az élelmiszergyártás és az étkezés során hozzáadott zsiradék miatt jelentősen megnövekedhet (kelt, hajtogatott, töltött péksütemények). Kitűnő vitamin és ásványi anyagforrások: E-, B1-, B2-, B6-vitamin, kálium, magnézium, kalcium. A finomlisztből előállított készítmények 10–50%-kal kevesebb vitamint tartalmaznak. A teljes értékű, nagy élelmi rosttartalmú gabonafélék rendszeres fogyasztása nemcsak a szív- érrendszeri és vastagbél/végbélrák megelőzésében játszik szerepet, hanem a székrekedés, aranyérbetegség megelőzésében is.


    Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök

    A szivárvány második sávját a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök alkotják. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök változatossá teszik a táplálkozást és összetevőik révén jelentős szerepük van az egészség megőrzésében. Többségük energiatartalma nem nagy, kivéve a száraz hüvelyeseket, valamint a héjas termésű gyümölcsöket és ez utóbbiak kivételével zsiradéktartalmuk is elenyésző. A zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben lévő élelmi rostok pektinek gátolják a zsírok és koleszterin felszívódását, epesavakat kötnek meg és ürítenek ki a széklettel. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök számos vitamint – B1-, B2-, B6-, K-vitamin, folsavat, tartalmaznak. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök jó kálium-, magnézium-, közepes kalciumforrások. A bennük lévő antioxidánsok – E-, C-vitamin, karotinoidok, cink, szelén, flavonoidok–, valamint élelmi rostanyagok gátolják az érelmeszesedés és számos daganatos betegség kialakulását. Naponta többszöri fogyasztásuk javasolt.


    Sovány tej és tejtermékek

    A szivárvány következő sávjába kerülnek a tej és tejtermékek. A tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, napi fél liter tej fedezi napi kalciumszükségletünk 70-75%-át. A tejben, tejtermékekben jelen van a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin is, emellett jelentős A-, B1 - B2- és B12-vitamin- és értékes fehérjeforrás. A csúcs-csonttömeg 30–35 éves korra alakul ki, ezért különösen fontos, hogy a gyermekek, serdülők naponta fogyasszanak tejet és tejterméket. Idős korban nagyobb a kalciumszükséglet, ezért kiemelten ajánlott számukra a tej és tejtermékek minden napi fogyasztása. A tej és tejtermékek fehérjéje kitűnő minőségű, jól hasznosul, fél liter tej elfogyasztásakor 17 g fehérje kerül a szervezetbe. Kereskedelmi forgalomba kapható tejek zsírtartalmában több változat létezik 2,8%, 1,5% 1,0% 0,1%-os is, célszerű ez utóbbiakat fogyasztani rendszeresen, tekintettel telített zsírbevitel csökkentésre. A sajtok nátrium- és zsírtartalma nagy, de ez nem jelenti az egészséges ember számára azt, hogy kerülni kell a sajtokat. A Köményes, az Óvári, a Tenkes sajtnak és a mozarellának alacsony a zsírtartalma, az étrendet változatossá tehetjük velük. Manapság előtérbe kerültek az élő tejsavbaktériumokat tartalmazó savanyított tejtermékek, a probiotikumok, melyek kedvezően hatnak az egészséges bélflóra fenntartásában, a bekerülő kórokozók elpusztításában, és az immunrendszer erősítésében is.


    Húsok, halak, tojás

    A következő sávba kerülnek a húsok és húskészítmények melyek értékes fehérje források. A napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70 %-a a húsokkal, húskészítményekkel kerül a szervezetbe. Jelentős a B1-, B2-, B6-vitamin és a niacin-, valamint vas- és cinktartalma az ebbe a csoportba tartozó élelmiszereknek. Az egészséges táplálkozásba jól beilleszthető kis zsírtartalmú hús a csirke (bőre nélkül), sovány sertés, marha, nyúl és vadhúsok, valamint különösen értékesek a tengeri halak. A különféle húsok energiatartalma a bennük lévő zsír mennyiségétől függ. Van néhány húskészítmény (parizer, virsli, zalai felvágott, krinolin, gépsonka), amelynek zsírtartalma nem nagy, 20% körül – ezekből gyakrabban lehet fogyasztani. Néhány vitamin és ásványi anyag főként húsokkal kerül a szervezetbe. Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70%-a húsokkal és húskészítményekkel kerül a szervezetbe (20% tejjel, 10% tojással) Növényi eredetű táplálékokban nincs B12 -vitamin. Jelentős szerepe van a húsoknak a B6-vitamin-, valamint a cinkszükséglet kielégítésében is. A húsokból és húskészítményekből a vas igen jó arányban felszívódik.

    A belsőségeknél szükséges megemlíteni, hogy a máj vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag de koleszterintartalma is magas, ezért csak ritkábban (2-3 hetenként) és mérsékelt mennyiségben fogyasztható. A többi belsőség –szív, tüdő, vese – koleszterintartalma jóval magasabb, mint a májé.

    Ebbe az élelmiszercsoportba tartozik a tojás is. A tojás kitűnő fehérjeforrás, az ásványi só szükséglet kielégítésében azonban szerényebb szerepet játszik. A tojás sárgának jelentős a koleszterintartalma. Megfelelő szérum lipidértékek esetén egészséges ember számára általában naponta egy tojás fogyasztása ajánlott.

    A szója az egyetlen teljes értékű növényi eredetű fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára az első számú húspótló, de fogyasztása egyre jobban terjed a vegyes táplálkozást követők között is. Leginkább a vagdalt húsok, rakott, töltött ételek elkészítéséhez használják a hús egyharmadának-felének arányában. Különösen alkalmas azok számára, akiknek csökkentett zsír- és koleszterintartalmú táplálkozás kell előírni.

    Az egészséges táplálkozásban kiemelkedően fontos szerepe van a tengeri halaknak. Fehérjetartalmuk megegyezik a húsokéval. Vannak zsíros és száraz húsú halak. Előbbiekhez tartozik a tengeri halak közül a makréla, hering, tonhal, lazac, az édesvízi halak közül a ponty, harcsa, angolna; a kis zsírtartalmú tengeri halak a tőkehal, heck, lepényhal, az édesvíziek közül az amur, fehér busa, süllő. A tengeri halak húsában lévő különleges, omega-3 zsírsavaknak számos kedvező hatása van a szervezetre – csökkentik a szérum triglicerid szintet, gátolják a trombogenezist, az arritmiák kialakulását, emellett gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ezek a kedvező hatások heti egyszeri halfogyasztás esetén már jelentkeznek, de a legújabb ajánlás a heti kétszeri fogyasztás. Az édesvízi halakban omega-3-as zsírsavak általában nincsenek, vagy csak alig, a busában ki lehetett mutatni kisebb mennyiséget. Növényi eredetű n-3 zsírsav a linolénsav, főként olajos magvak, diófélék fogyasztásával kerül a szervezetbe. A halhús vitamintartalma nagyon kedvező – D-, E-, B-vitaminok, különösen B12 –, és fogyasztásuk hozzájárul a szervezet kalcium, magnézium, vas és főként cink ellátásához is.


    Zsiradékok

    A zsiradékok a kis mennyiségben fogyasztandó és az ételkészítésben is kisebb mértékben használandó élelmiszerek közé tartoznak. A zsiradékok ellátják a szervezetet esszenciális zsírsavakkal, a szervezet egészséges működésének fontos alkotórészei, a legmagasabb energiatartalmú tápanyagok, valamint a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükségesek.

    A túlzott telített, azaz állati eredetű zsiradékbevitel, az érelmeszesedés kialakulásának kockázati tényezője, hatására növekszik a szérum koleszterin-szint, főként az LDL-koleszterin koncentráció. A koleszterin kizárólag állati termékekkel kerül a szervezetbe. Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint naponta legfeljebb 300 mg koleszterint fogyaszthatunk. Magyarországon a férfiak mintegy kétszer, a nők másfélszer annyi zsiradékot fogyasztanak naponta, mint amennyi elegendő lenne a szervezet számára, és ennek nagyobb része telített zsírsavakból áll. A többlet az ételkészítéshez és a kenyérkenéshez használt zsiradékokból (vaj, húszsiradék) származik, a többi a húskészítményekből, tejtermékekből, tojásból és a cukrászsüteményekből, édességekből.
    A telített zsírok helyett a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, növényi olajok fogyasztását javasoljuk (napraforgóolaj, kukoricaolaj, margarinok). A repce-, szója és az olívaolajban jelentős mennyiségben lévő egyszer telítetlen zsírsavak csökkentik a vérben a koleszterinszintet és antioxidáns hatásuk is van, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés és egyes daganatok kialakulásának kockázatát is.


    Sóbevitel

    Magyarországon a férfiak átlagosan négyszer, a nők háromszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne a szervezet számára. Ennek az igen nagy sófogyasztásnak 2/3-3/4 része az élelmiszerekből származik – sütőipari-, tejipari-, húsipari, konzervipari termékek, sózott olajos magvak, chipszek, sós rudacskák stb., a többi só a sózási szokások eredményeként kerül a szervezetbe. Jól tudjuk pótolni, illetve kiegészíteni a sót friss vagy szárított fűszerekkel. Mindig kóstoljuk meg az ételt, mielőtt megsóznánk. Kerüljük a sóban pácolt húskészítményeket (füstölt sonka, szalonna). Konzervek helyett friss, vagy mirelit terméket válasszunk.
    A túlzott só-bevitel hatására az erre érzékeny emberekben jelentősen fokozódik a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, különösen akkor, ha ez elégtelen kálium- és magnézium-bevitellel párosul.


    Cukor, édesség

    Vannak élelmiszerek, ételek, italok, amelyek elkészítésekor az alapul szolgáló élelmi anyaghoz, illetve vízhez cukrot ad az élelmiszeripar, ebben az esetben a cukorbevitel jelentősen megnő, de rendszerint csak kis mértékben jár együtt vitamin- és ásványianyag-bevitellel. Ezért nevezzük a cukorban gazdag táplálékokat az „üres kalóriák”-nak. A többnyire „nassolás” formájában elfogyasztott üres kalóriák jelentősen megkönnyítik az elhízás kialakulását. Fogyasztása az egészséges szervezetű emberek számára szintén része a táplálkozásnak. Közkedvelt kiegészítői egy teljes értékű étkezésnek.


    Alkohol

    Az alkohol fogyasztására vonatkozó javaslat a mértékletesség. A mérték: egy egység, azaz 10 g alkoholnak megfelelő ital naponta nőknek, két egység, azaz 20 g férfiaknak.


    Folyadékbevitel

    Elengedhetetlen, hogy az ételek mellett odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is! Felnőttek számára a napi összes folyadék mennyisége 1,5-2 l körül fedezi a szervezet igényeit - beleszámítva az elfogyasztott levest, tejet, stb. is -, de nyári hónapokban magasabb a szükségletünk. Folyadékpótlására legjobb a víz, ásványvíz, gyógyteák, ízesítetlen limonádé, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek.