Torma


(Armoracia rusticana) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú növény, a mustár közvetlen rokona. Leginkább fűszerként, ízesítőként használt reszelt gyökerét ismerjük. Kifejezetten Kelet-, Közép-európai eredetű növény, napjainkban termesztése egész Európában elterjedt. A mediterrán országokban is nagy mennyiségben termesztik.


Hogyan fogyasszuk?

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítják.
Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jó étvágygerjesztő hatású. Néhány háziasszony fiatal levelét salátába teszi.

Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát, vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban.

A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.