Fűszernövények, gyógynövények felhasználása italokban


A tea az egyik legnépszerűbb ital világszerte. Nemcsak sokoldalú ízvilága teszi különlegessé, hanem a pozitív hatása is egészségünkre. Akár fekete, akár zöld tea, esetleg gyümölcs-, vagy gyógynövénytea: a maga módján mindegyik hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Borsmenta

Már az ókori görögök is ismerték a menta jótékony hatásait. Sőt használták is a különféle betegségek kezelésében is. Napjainkra a menta nem csak a gyógyászatban népszerű, hanem fűszerként is használjuk, sőt a kozmetikai ipar is felismerte jótékony hatásait, így számtalan krémben találkozhatunk vele az összetevők között.
A menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre. Főleg nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását, ráadásul görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is alkalmazhatjuk a menta főzetét A borsmentatea klasszikusnak számít: frissítő hatása miatt sokan kedvelik, általában a gyerekeknek is ízlik kellemes, mentolos aromája. Keleten a mentateát fogyasztják szívesen. A menta nemcsak nyugtató, hanem egyben élénkítő hatással is rendelkezik: fertőtlenítő tulajdonságú, és az emésztést is serkenti. Készíthetjük filteres teaként, vagy akár friss mentából is főzhetjük. Utóbbi esetben az ital aromája intenzívebb, illetve a különböző mentafajtákból készítve egyedi ízt kap.


Gyömbér

A gyömbér a keleti konyha gyakran használt fűszere: Európában elsősorban sütemények, fűszeres kekszek készítéséhez használjuk a karácsonyi szezonban. A friss gyömbért azonban nemcsak az ételekhez használhatjuk, hanem teát is főzhetünk belőle. Az aromás ital élénkítően hat, és méregteleníti szervezetünket. A gyömbér serkenti az anyagcsere folyamatait: ennek különösen a fogyókúrázók vehetik hasznát. Hatásos az emésztési problémák ellen, és a megfázásos panaszok csillapítására. A gyömbértea készítése egyszerű: a friss gyömbérből néhány szeletet vágunk, tetszőleges mennyiségű vízben felfőzzük (attól függően, milyen erősre szeretnénk készíteni a teát) , majd kis ideig állni hagyjuk, hogy kioldódjanak a hatóanyagok.
A jeges teák gyorsan, és könnyen elkészíthetők: a házi változat jóval egészségesebb, mint a boltok polcain található italok. Kedvenc teánkat mindössze le kell hűtenünk, és ízlés szerint jégkockákat hozzáadnunk. A gyümölcsteák a nyári, meleg napokban jeges teaként elkészítve egészséges frissítőként szolgálhatnak. További előnyük, hogy rendkívül magas vitamintartalommal rendelkeznek: az almatea például sok C-vitamint tartalmaz, ezenkívül lazító, nyugtató hatással bír.