Energiaszegény étrendben (fogyókúrában) javasolt ételek receptjei és elkészítésük


Diétás madártej

Hozzávalók:
- 4db tojás,
- cukorpótló (ízlés szerint pl. stevia/ xilit, vagy mesterséges édesítőszer),
- 1,5 l zsírszegény tej
- 1darab vaníliarúd
- 1cs diétás vaníliás pudingpor.

Elkészítés:
A tojásfehérjét kevés cukorpótlóval kemény habbá verjük. 1liter tejet a cukorpótlóval felforralunk, majd a tojáshabból, evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a forró tej tetejére fektetjük. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük. Fél percig főzzük, majd megfordítjuk, és még fél percig a tejben hagyjuk. Ezután szűrőlapáttal tálra szedjük. A tojások sárgáját, a 1/2liter hideg tejjel és a pudingporral - először csak kevés tej hozzáadásával - simára keverjük. Ezt a tojásos keveréket a forró tejbe öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és addig hagyjuk a tűzön, amíg kissé besűrűsödik. A tűzről levéve, az edényt hideg vízbe mártva, - kevergetés mellett - lehűtjük. Üvegtálba töltve, habgaluskával a tetején kínáljuk.


Zöldséges pulykatekercs

Hozzávalók:
- 4 szelet pulykamell filé
- 1 kisebb vöröshagyma
- 15 dkg csiperkegomba
- egy kemény paradicsom
- egy csokor petrezselyem
- 1 üveg fűszeres taco mártás (más is lehet)
- 5-6 bazsalikomlevél
- Só
- őrölt fekete bors

Elkészítés:
A húst nem túl vékonyra, téglalap alakúra kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk és félrerakjuk. A hagymát és a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra az utóbbit vékony szeletekre vágjuk. Ezeket pároló edénybe töltjük és 1 evőkanál vizet öntünk rá és lefedve, 600 wattal 2-3 percig pároljuk. Ha kihűl, a pulykamellre kenjük. A paradicsomot kis kockákra vágjuk a fölaprított petrezselyemmel és bazsalikommal összekeverjük, a gombára szórjuk. A hússzeletek mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé behajtunk, ezután felgöngyöljük és cérnával megkötözzük. A taco mártást az idő közben kiöblített párolóedénybe töltjük, a hústekercseket rárakjuk, majd lefödve, 600 wattal 12percig pároljuk, félidőben megforgatjuk. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.


Vitaminsaláta túróval

Hozzávalók:
- 20 g sárgarépa
- 30 g alma
- 10 g póréhagyma
- 30 g fejes saláta
- 10 g tehéntúró (félzsíros
) - 30 g kefir
- kapribogyó
- Citrom
- Kakukkfű
- Só

Elkészítés:
A túrót a kapribogyóval, citromlével, kakukkfűvel, az apróra vágott petrezselyemzölddel simára keverjük. Ezzel az öntettel vegyítjük el a hajszálvékony karikákra szelt sárgarépát és póréhagymát, a hámozatlanul felkockázott almát és a kisebb levélkékre tépett fejes salátát. Tálaláskor díszítjük a maradék petrezselyemzölddel.


Tepsiben sült zöldségek

Hozzávalók:
- cukkini 200g
- sárgarépa 100g
- gomba 100g
- petr. gyökér 30g
- lilahagyma 50g
- Olíva olaj pár csepp
- só, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A hozzávalókat megtisztítjuk, megmossuk. A cukkinit vastagabb, a sárgarépát, gyökeret kisebb kockára, a gombát, a hagymát nagyobb cikkekre vágjuk. Olíva olajjal meglocsoljuk, ízesítjük sóval, rozmaringgal, és az egyéb zöldfűszerekkel, préselt fokhagymával. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kb. 200 oC - on kb. 20 perc alatt megsütjük.


Gombás vagdalt alufóliában

Hozzávalók:
- sertéshús 140 g
- gomba 100 g
- tojás 1db
- vöröshagyma kis fej
- Olíva olaj pár csepp
- só, bors, piros paprika, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A sertéshúst ledaráljuk. Az apróra vágott vöröshagymát és gombát kevés olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a ledarált húshoz. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemzölddel. Hozzáadva a tojást jól összedolgozzuk. A fóliát vékonyan megolajozzuk. A masszánkat hengeresre formázzuk, és a fóliába becsomagolva előmelegített sütőben megsütjük. Ha már átsült a fóliát leszedjük, és egy kicsit átpirítjuk.


Sült alma búzacsírával

Hozzávalók:
- alma (3 db)
- búzacsíra 20 g
- áfonya lekvárral (édesítővel készült) 60 g

Elkészítés:
A közepes nagyságú egyforma almák magházát karalábé vájóval kiszedjük. Az almahúst leszedjük a csutkáról, összekeverjük a búzacsírával, az áfonya lekvárral, majd az almák üregébe töltjük. Teflontepsibe állítva, vagy egyenként alufóliába csomagolva megsütjük. Langyosra hűtve, lapos üvegtálon tálaljuk.