Energiaszegény étrendben (fogyókúrában) javasolt ételek receptjei és elkészítésük
 
Diétás madártej
Hozzávalók:  
- 4db tojás,   
- cukorpótló (ízlés szerint pl. stevia/ xilit, vagy mesterséges édesítőszer),   
- 1,5 l zsírszegény tej  
- 1darab vaníliarúd  
- 1cs diétás vaníliás pudingpor.   
  
Elkészítés: 
A tojásfehérjét kevés cukorpótlóval kemény habbá verjük. 1liter tejet a cukorpótlóval felforralunk, majd a tojáshabból, evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a forró tej tetejére fektetjük. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük. Fél percig főzzük, majd megfordítjuk, és még fél percig a tejben hagyjuk. Ezután szűrőlapáttal tálra szedjük. A tojások sárgáját, a 1/2liter hideg tejjel és a pudingporral - először csak kevés tej hozzáadásával - simára keverjük. Ezt a tojásos keveréket a forró tejbe öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és addig hagyjuk a tűzön, amíg kissé besűrűsödik. A tűzről levéve, az edényt hideg vízbe mártva, - kevergetés mellett - lehűtjük. Üvegtálba töltve, habgaluskával a tetején kínáljuk. 
 
 
Zöldséges pulykatekercs
Hozzávalók: 
- 4 szelet pulykamell filé  
- 1 kisebb vöröshagyma  
- 15 dkg csiperkegomba 
- egy kemény paradicsom  
- egy csokor petrezselyem  
- 1 üveg fűszeres taco mártás (más is lehet) 
- 5-6 bazsalikomlevél  
- Só  
- őrölt fekete bors 
 
Elkészítés: 
A húst nem túl vékonyra, téglalap alakúra kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk és félrerakjuk. A hagymát és a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra az utóbbit vékony szeletekre vágjuk. Ezeket pároló edénybe töltjük és 1 evőkanál vizet öntünk rá és lefedve, 600 wattal 2-3 percig pároljuk. Ha kihűl, a pulykamellre kenjük. A paradicsomot kis kockákra vágjuk a fölaprított petrezselyemmel és bazsalikommal összekeverjük, a gombára szórjuk. A hússzeletek mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé behajtunk, ezután felgöngyöljük és cérnával megkötözzük. A taco mártást az idő közben kiöblített párolóedénybe töltjük, a hústekercseket rárakjuk, majd lefödve, 600 wattal 12percig pároljuk, félidőben megforgatjuk. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. 
 
 
Vitaminsaláta túróval
Hozzávalók: 
- 20 g sárgarépa 
- 30 g alma 
- 10 g póréhagyma 
- 30 g fejes saláta 
- 10 g tehéntúró (félzsíros )
- 30 g kefir 
- kapribogyó 
- Citrom 
- Kakukkfű 
- Só 
 
Elkészítés: 
A túrót a kapribogyóval, citromlével, kakukkfűvel, az apróra vágott petrezselyemzölddel simára keverjük. Ezzel az öntettel vegyítjük el a hajszálvékony karikákra szelt sárgarépát és póréhagymát, a hámozatlanul felkockázott almát és a kisebb levélkékre tépett fejes salátát. Tálaláskor díszítjük a maradék petrezselyemzölddel. 
 
 
Tepsiben sült zöldségek
Hozzávalók:  
- cukkini 200g 
- sárgarépa 100g 
- gomba 100g 
- petr. gyökér 30g 
- lilahagyma 50g 
- Olíva olaj pár csepp 
- só, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, petrezselyemzöld 
 
Elkészítés: 
A hozzávalókat megtisztítjuk, megmossuk. A cukkinit vastagabb, a sárgarépát, gyökeret kisebb kockára, a gombát, a hagymát nagyobb cikkekre vágjuk. Olíva olajjal meglocsoljuk, ízesítjük sóval, rozmaringgal, és az egyéb zöldfűszerekkel, préselt fokhagymával. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kb. 200 oC - on kb. 20 perc alatt megsütjük. 
 
 
Gombás vagdalt alufóliában
Hozzávalók:  
- sertéshús	140 g 	
- gomba		100 g 	
- tojás		1db	 
- vöröshagyma	 kis fej 	
- Olíva olaj	pár csepp 
- só, bors, piros paprika, petrezselyemzöld 	
 
Elkészítés: 
A sertéshúst ledaráljuk. Az apróra vágott vöröshagymát és gombát kevés olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a ledarált húshoz. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemzölddel. Hozzáadva a tojást jól összedolgozzuk. A fóliát vékonyan megolajozzuk. A masszánkat hengeresre formázzuk, és a fóliába becsomagolva előmelegített sütőben megsütjük. Ha már átsült a fóliát leszedjük, és egy kicsit átpirítjuk.  
 
 
Sült alma búzacsírával
Hozzávalók:  
- alma (3 db)	 
- búzacsíra 20 g 
- áfonya lekvárral (édesítővel készült) 60 g 
 
Elkészítés: 
A közepes nagyságú egyforma almák magházát karalábé vájóval kiszedjük. Az almahúst leszedjük a csutkáról, összekeverjük a búzacsírával, az áfonya lekvárral, majd az almák üregébe töltjük. Teflontepsibe állítva, vagy egyenként alufóliába csomagolva megsütjük. Langyosra hűtve, lapos üvegtálon tálaljuk. 
 
 
	 | 
	 
	 
  | 
 
 
     |