Húsvéti receptek csak egészségesen az E-harmóniától!
Húsvéti alagút
Hozzávalók:
25 dkg főtt sonka,
4 db főtt tojás,
4 db savanyú uborka,
½ piros kaliforniai paprika,
2-3 dl tartármártás, (tormakrém)
2,5 dl víz,
1 bio zöldségleves kocka
25 gramm zselatin
Elkészítés
A tojásokat, az uborkákat, a paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk.
Hozzáadjuk a tartármártást és összekeverjük.
A zselatint 1 dl hideg vízben 30- 40 percig dagadni hagyjuk.
Az 1,5 dl vízben a leveskockát felforraljuk, ráöntjük a hideg vízben áztatott zselatinra. Addig kavarjuk, míg a zselatin folyékonnyá nem vált (ha nem akar olvadni, meleg víz felett kell kevergetni).
Összekeverjük a majonézes salátával, őzgerincformába öntjük és hűtőben legalább 5 órát hűtjük.
Rozmaringos bárányszeletek
Hozzávalók:
Személyenként egy-egy friss bárányhússzelet
Pácoláshoz:
Rozmaring – nagyon jó antioxidáns
Fokhagyma
Citromlé
Tengeri só
Bors
Tálaláshoz:
Mentalevél / Rozmaring
Újhagyma
Elkészítés
A hússzeletek mindkét felét beszórjuk durva tengeri sóval, rákenjük az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott rozmaringot, és megöntözzük citromlével. Minimum két órát pihentetjük hűtőszekrényben.
A sütő grillezőjét felmelegítjük, majd az edényünket, ami lehetőleg rozsdamentes acél legyen, 10 percig előmelegítjük. Óvatosan, hőszigetelő kesztyűvel kivesszük a serpenyőt, beletesszük a szeleteket és megforgatjuk. Visszatesszük a sütőbe, vigyázva, hogy az edénynek 12-13 centiméterre kell lennie a grillező fűtőrácsától.
A sütési idő 7-10 perc, attól függően, hogy mennyire átsülve szeretjük a húst. Köretként adhatunk hozzá párolt spárgát, kelbimbót, zöldbabot.
Tormamártás
Hozzávalók:
2 dl tej,
2 dkg vaj, vagy margarin,
1 ek liszt,
2 ek frissen reszelt torma,
1 ek citromlé,
1 ek cukor,
pici só.
Elkészítés
A tejből, lisztből és vajból besamel-t főzök, majd elkeverem benne a frissen reszelt tormát. Cukorral, citromlével és sóval ízesítem.
Tojáskrém
Hozzávalók:
tojás 1db
margarin 10g
tejföl 20g
vöröshagyma 5g
fokhagyma 1/3
Piros Arany 3g
fűszerpaprika 1/2
ő. fehér bors 1/2
só 2g
Elkészítés
A margarint a tejföllel, a főtt lereszelt tojással és az apróra vágott vöröshagymával habosra keverem, majd ízesítjük a fűszerekkel, kevés sóval. Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk friss zöldségekkel.
Tojássaláta
Hozzávalók:
tojás 2db
lilahagyma 10g
burgonya 50g
tejföl 30g
citrom 15g
cukor 2g
mustár 2g
szerecsendió 1/5
lestyán 1/2
ő. fehér bors 1/3
só 2g
Elkészítés
A keményre főzött tojásokat és a lilahagymát, főtt burgonyát karikára vágjuk. Rétegezve salátás tálba tesszük. A tejföl és az ízesítők segítségével salátaöntetet készítünk, és ráöntjük az előkészített alapanyagokra. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Tojástekercs zöldséggel
Hozzávalók:
tojás 2db
tej 15g
liszt 8g
olaj 5g
sárgarépa 40g
gyökér 30g
zöldborsó 20g
zeller 10g
óvári sajt 10g
petr. zöld 1/2
bazsalikom 1/10
só 1g
Elkészítés
Az apróra vágott vegyes zöldségeket és a zöldborsót és az olaj felén megfuttatjuk, sózzuk, meghintjük vágott petrezselyem zölddel, bazsalikommal és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. A felvert tojásokat a liszttel, a tejjel és kevés sóval csomómentesre keverjük. Olajjal kikent teflonedénybe kisütjük, majd óvatosan alufóliára borítjuk. A párolt zöldségeket beleborítjuk, feltekerjük, sajtot reszelünk a tetetjére, és sütőben összesütjük.
Túróval töltött tojás
Hozzávalók:
tojás 2db
túró 50g
tejföl 30g
margarin 8g
vöröshagyma 5g
mustár 2g
Piros Arany 2g
gyömbér 1/4
só 2g
Elkészítés
A tojásokat megfőzzük, hosszába felezzük, sárgájukat eltávolítjuk. Túró, tejföl, tojássárgája, margarin, apróra vágott vöröshagyma és az ízesítők segítségével homogén tölteléket készítünk, majd a felezett tojásokba töltjük, tálalásig hűtőben tároljuk.
Tojáspörkölt
Hozzávalók:
tojás 2db
vöröshagyma 10g
lecsó 20g
olaj 7g
fűszerpaprika 1/2g
fokhagyma 1/2
Piros Arany 2g
Elkészítés
A már ismert módon pörkölt alapot készítünk: Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, tűzről levéve fűszerpaprikát teszünk bele, majd a lecsót és a többi ízesítőt. Ha elkészültünk az alappal, beleszórjuk a megfőtt apróra vágott főtt tojásokat. Óvatosan összeforgatjuk, összefőzzük és melegen tálaljuk.
|
|
|