Húsvéti receptek csak egészségesen az E-harmóniától!


Húsvéti alagút

Hozzávalók:
  • 25 dkg főtt sonka,
  • 4 db főtt tojás,
  • 4 db savanyú uborka,
  • ½ piros kaliforniai paprika,
  • 2-3 dl tartármártás, (tormakrém)
  • 2,5 dl víz,
  • 1 bio zöldségleves kocka
  • 25 gramm zselatin

  • Elkészítés
    A tojásokat, az uborkákat, a paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a tartármártást és összekeverjük. A zselatint 1 dl hideg vízben 30- 40 percig dagadni hagyjuk. Az 1,5 dl vízben a leveskockát felforraljuk, ráöntjük a hideg vízben áztatott zselatinra. Addig kavarjuk, míg a zselatin folyékonnyá nem vált (ha nem akar olvadni, meleg víz felett kell kevergetni). Összekeverjük a majonézes salátával, őzgerincformába öntjük és hűtőben legalább 5 órát hűtjük.


    Rozmaringos bárányszeletek

    Hozzávalók:
  • Személyenként egy-egy friss bárányhússzelet
  • Pácoláshoz:
  • Rozmaring – nagyon jó antioxidáns
  • Fokhagyma
  • Citromlé
  • Tengeri só
  • Bors
  • Tálaláshoz:
  • Mentalevél / Rozmaring
  • Újhagyma

  • Elkészítés
    A hússzeletek mindkét felét beszórjuk durva tengeri sóval, rákenjük az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott rozmaringot, és megöntözzük citromlével. Minimum két órát pihentetjük hűtőszekrényben. A sütő grillezőjét felmelegítjük, majd az edényünket, ami lehetőleg rozsdamentes acél legyen, 10 percig előmelegítjük. Óvatosan, hőszigetelő kesztyűvel kivesszük a serpenyőt, beletesszük a szeleteket és megforgatjuk. Visszatesszük a sütőbe, vigyázva, hogy az edénynek 12-13 centiméterre kell lennie a grillező fűtőrácsától. A sütési idő 7-10 perc, attól függően, hogy mennyire átsülve szeretjük a húst. Köretként adhatunk hozzá párolt spárgát, kelbimbót, zöldbabot.


    Tormamártás

    Hozzávalók:
  • 2 dl tej,
  • 2 dkg vaj, vagy margarin,
  • 1 ek liszt,
  • 2 ek frissen reszelt torma,
  • 1 ek citromlé,
  • 1 ek cukor,
  • pici só.

  • Elkészítés
    A tejből, lisztből és vajból besamel-t főzök, majd elkeverem benne a frissen reszelt tormát. Cukorral, citromlével és sóval ízesítem.


    Tojáskrém

    Hozzávalók:
  • tojás 1db
  • margarin 10g
  • tejföl 20g
  • vöröshagyma 5g
  • fokhagyma 1/3
  • Piros Arany 3g
  • fűszerpaprika 1/2
  • ő. fehér bors 1/2
  • só 2g

  • Elkészítés
    A margarint a tejföllel, a főtt lereszelt tojással és az apróra vágott vöröshagymával habosra keverem, majd ízesítjük a fűszerekkel, kevés sóval. Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk friss zöldségekkel.


    Tojássaláta

    Hozzávalók:
  • tojás 2db
  • lilahagyma 10g
  • burgonya 50g
  • tejföl 30g
  • citrom 15g
  • cukor 2g
  • mustár 2g
  • szerecsendió 1/5
  • lestyán 1/2
  • ő. fehér bors 1/3
  • só 2g

  • Elkészítés
    A keményre főzött tojásokat és a lilahagymát, főtt burgonyát karikára vágjuk. Rétegezve salátás tálba tesszük. A tejföl és az ízesítők segítségével salátaöntetet készítünk, és ráöntjük az előkészített alapanyagokra. Tálalásig hűtőben tároljuk.


    Tojástekercs zöldséggel

    Hozzávalók:
  • tojás 2db
  • tej 15g
  • liszt 8g
  • olaj 5g
  • sárgarépa 40g
  • gyökér 30g
  • zöldborsó 20g
  • zeller 10g
  • óvári sajt 10g
  • petr. zöld 1/2
  • bazsalikom 1/10
  • só 1g

  • Elkészítés
    Az apróra vágott vegyes zöldségeket és a zöldborsót és az olaj felén megfuttatjuk, sózzuk, meghintjük vágott petrezselyem zölddel, bazsalikommal és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. A felvert tojásokat a liszttel, a tejjel és kevés sóval csomómentesre keverjük. Olajjal kikent teflonedénybe kisütjük, majd óvatosan alufóliára borítjuk. A párolt zöldségeket beleborítjuk, feltekerjük, sajtot reszelünk a tetetjére, és sütőben összesütjük.


    Túróval töltött tojás

    Hozzávalók:
  • tojás 2db
  • túró 50g
  • tejföl 30g
  • margarin 8g
  • vöröshagyma 5g
  • mustár 2g
  • Piros Arany 2g
  • gyömbér 1/4
  • só 2g

  • Elkészítés
    A tojásokat megfőzzük, hosszába felezzük, sárgájukat eltávolítjuk. Túró, tejföl, tojássárgája, margarin, apróra vágott vöröshagyma és az ízesítők segítségével homogén tölteléket készítünk, majd a felezett tojásokba töltjük, tálalásig hűtőben tároljuk.


    Tojáspörkölt

    Hozzávalók:
  • tojás 2db
  • vöröshagyma 10g
  • lecsó 20g
  • olaj 7g
  • fűszerpaprika 1/2g
  • fokhagyma 1/2
  • Piros Arany 2g

  • Elkészítés
    A már ismert módon pörkölt alapot készítünk: Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, tűzről levéve fűszerpaprikát teszünk bele, majd a lecsót és a többi ízesítőt. Ha elkészültünk az alappal, beleszórjuk a megfőtt apróra vágott főtt tojásokat. Óvatosan összeforgatjuk, összefőzzük és melegen tálaljuk.