Saláta receptek
Burgonyasaláta
Hozzávalók:
burgonya 100g
vöröshagyma 10g
ecet 4g
cukor 1g
só 1g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, ecet
A burgonyát héjában megfőzöm, hámozom, karikára vágom. A vöröshagymát karikára vágom, összekeverem a burgonyával. Készítek egy ízesítőt az ecetből, cukorból, sóból és vízből. Ezzel a páclével leöntöm, és tálalásig hűtőben érlelem.
Céklasaláta
Hozzávalók:
cékla 100g
torma 5g
ecet 5g
kömény 1/5
só 1g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, ecet, kömény
A céklát héjában megfőzöm, meghámozom és vékony karikákra vágom. Páclevet készítek: ecetből, cukorból, sóból, őrölt köményből, reszelt tormából, kevés vízből. Leöntöm vele a céklát és fogyasztásig hűtőben tartom.
Francia saláta
Hozzávalók:
sárgarépa 40g
gyökér 25g
burgonya 30g
zöldborsó 20g
alma 20g
sav. uborka 15g
tojás sárga 1/2db
olaj 50g
tejföl 50g
mustár 5g
citromlé 3g
cukor 2g
fehér bors 1/4
só 2g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, őrölt fehér bors, citromlé
A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret kockázom és enyhén sós vízben megfőzöm. A borsot is meg főzőm egy külön edényben A burgonyát héjában megfőzöm, tisztítom, kockázom. Az almát jól megmosom, magházát kiveszem, de nem hámozom meg hanem csak fel kockázom. Az ecetes uborkát karikázom és az egészet bele, teszem egy nagy tálba. Az olajból és a tojás sárgájából majonézt készítek, hozzáadom a tejfölt, mustárt, cukrot, fehér borsot, kevés sót és ezt a tartármártást ráöntöm a salátára, és óvatosan összekeverem. Díszítem és hűtőben érlelem fogyasztásig.
Gombasaláta
Hozzávalók:
gomba 100g
metélőhagyma 3g
tárkonyecet 3g
cukor 2g
borsikafű 1/5
só 2g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, borsikafű, tárkonyecet
A gombát megtisztítom, vékonyan karikázom és annyi vízben, hogy éppen ellepje, felteszem főni, meg főzöm. Hagyom a főzővízben kihűlni, hozzáadom a tárkonyecetet, borsikafűvet, cukrot, finomra vágott metélőhagymát és hűtőben érlelem.
Gyümölcssaláta
Hozzávalók:
alma 50g
őszibarack 50g
banán 50g
joghurt 30g
méz 3g
citrom 5g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: citrom
Az almát, őszibarackot kockázom. A banánt meghámozom, karikára vágom és összekeverem egy edényben. Ízesítőt készítek joghurtból, mézből, citromból. Ráöntöm a gyümölcsökre, összekeverem és jól behűtve tálalom.
Hagymasaláta
Hozzávalók:
lilahagyma 120g
ecet 5g
cukor 5g
só 2g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, ecet
A lilahagymát vékonyan felkarikázom és sózom. Páclevet készítek ecetből, cukorból, vízből, ezzel leöntöm a hagymát, és tálalásig hűtőben tartom.
Káposztasaláta
Hozzávalók:
fejes káposzta 100g
vöröshagyma 10g
olaj 3g
ecet 4g
cukor 2g
köménymag 1/3
só 2g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, köménymag, ecet
A káposztát vékonyra felszeletelem, sózom, ízesítem reszelt vöröshagymával, őrölt köménnyel, készítek egy ízesítőt olajból, ecetből, cukorból, kevés folyadékkal. Leöntöm vele a káposztát, és tálalásig hűtőbe teszem.
Kapros uborkasaláta
Hozzávalók:
uborka 100g
tejföl 30g
kapor 1/5
cukor 2g
citrom 5g
só 1g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, citrom, kapor
Az uborkát megtisztítom, legyalulom és enyhén megsózom, de nem nyomkodom ki. Citromlevet csepegtetek rá, hozzáadom a kikapart húsát is. A tejfölbe keverem a cukrot, kaprot, összekeverem az uborkával, tetejét egy kevés kaporral megszórom, és tálalásig hűtőbe teszem.
Márványsajtos kukoricasaláta
Hozzávalók:
kukorica 80g
újhagyma 10g
márványsajt 20g
joghurt 20g
kapor 1/5
szerecsendió 1/10
só 1g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, kapor, szerecsendió
A kukoricát forrásban lévő sós vízben főzöm. Az újhagymát karikákra vágom a zöldjével együtt. A márványsajtot lereszelem, összekeverem joghurttal, szerecsendióval, kaporral. Ráöntöm a kukoricás újhagymára, jól összekeverem, a tetejét meglocsolom egy kevés meghagyott márványsajtos öntettel és hűtőben tálalásig érlelem.
Paradicsomsaláta
Hozzávalók:
paradicsom 100g
póréhagyma 20g
ecet 3g
olaj 5g
petr. zöld 1/2
bors 1/5
só 1g
Elkészítés
Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, őrölt fekete bors, petrezselyem zöld, ecet
A paradicsomot és a póréhagymát megmosom, felkarikázom egy edénybe, rétegezem. Készítek egy ízesítőt ecetből, olajból, sóból és borsból és ebből picit minden rétegre cseppentek. Petrezselyem zölddel megszórom, és hűtőbe teszem tálalásig.
|
|
|