Saláta receptek


Burgonyasaláta

Hozzávalók:
  • burgonya 100g
  • vöröshagyma 10g
  • ecet 4g
  • cukor 1g
  • só 1g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, ecet
    A burgonyát héjában megfőzöm, hámozom, karikára vágom. A vöröshagymát karikára vágom, összekeverem a burgonyával. Készítek egy ízesítőt az ecetből, cukorból, sóból és vízből. Ezzel a páclével leöntöm, és tálalásig hűtőben érlelem.


    Céklasaláta

    Hozzávalók:
  • cékla 100g
  • torma 5g
  • ecet 5g
  • kömény 1/5
  • só 1g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, ecet, kömény
    A céklát héjában megfőzöm, meghámozom és vékony karikákra vágom. Páclevet készítek: ecetből, cukorból, sóból, őrölt köményből, reszelt tormából, kevés vízből. Leöntöm vele a céklát és fogyasztásig hűtőben tartom.


    Francia saláta

    Hozzávalók:
  • sárgarépa 40g
  • gyökér 25g
  • burgonya 30g
  • zöldborsó 20g
  • alma 20g
  • sav. uborka 15g
  • tojás sárga 1/2db
  • olaj 50g
  • tejföl 50g
  • mustár 5g
  • citromlé 3g
  • cukor 2g
  • fehér bors 1/4
  • só 2g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, őrölt fehér bors, citromlé
    A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret kockázom és enyhén sós vízben megfőzöm. A borsot is meg főzőm egy külön edényben A burgonyát héjában megfőzöm, tisztítom, kockázom. Az almát jól megmosom, magházát kiveszem, de nem hámozom meg hanem csak fel kockázom. Az ecetes uborkát karikázom és az egészet bele, teszem egy nagy tálba. Az olajból és a tojás sárgájából majonézt készítek, hozzáadom a tejfölt, mustárt, cukrot, fehér borsot, kevés sót és ezt a tartármártást ráöntöm a salátára, és óvatosan összekeverem. Díszítem és hűtőben érlelem fogyasztásig.


    Gombasaláta

    Hozzávalók:
  • gomba 100g
  • metélőhagyma 3g
  • tárkonyecet 3g
  • cukor 2g
  • borsikafű 1/5
  • só 2g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, borsikafű, tárkonyecet
    A gombát megtisztítom, vékonyan karikázom és annyi vízben, hogy éppen ellepje, felteszem főni, meg főzöm. Hagyom a főzővízben kihűlni, hozzáadom a tárkonyecetet, borsikafűvet, cukrot, finomra vágott metélőhagymát és hűtőben érlelem.


    Gyümölcssaláta

    Hozzávalók:
  • alma 50g
  • őszibarack 50g
  • banán 50g
  • joghurt 30g
  • méz 3g
  • citrom 5g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: citrom
    Az almát, őszibarackot kockázom. A banánt meghámozom, karikára vágom és összekeverem egy edényben. Ízesítőt készítek joghurtból, mézből, citromból. Ráöntöm a gyümölcsökre, összekeverem és jól behűtve tálalom.


    Hagymasaláta

    Hozzávalók:
  • lilahagyma 120g
  • ecet 5g
  • cukor 5g
  • só 2g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, ecet
    A lilahagymát vékonyan felkarikázom és sózom. Páclevet készítek ecetből, cukorból, vízből, ezzel leöntöm a hagymát, és tálalásig hűtőben tartom.


    Káposztasaláta

    Hozzávalók:
  • fejes káposzta 100g
  • vöröshagyma 10g
  • olaj 3g
  • ecet 4g
  • cukor 2g
  • köménymag 1/3
  • só 2g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, köménymag, ecet
    A káposztát vékonyra felszeletelem, sózom, ízesítem reszelt vöröshagymával, őrölt köménnyel, készítek egy ízesítőt olajból, ecetből, cukorból, kevés folyadékkal. Leöntöm vele a káposztát, és tálalásig hűtőbe teszem.


    Kapros uborkasaláta

    Hozzávalók:
  • uborka 100g
  • tejföl 30g
  • kapor 1/5
  • cukor 2g
  • citrom 5g
  • só 1g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, citrom, kapor
    Az uborkát megtisztítom, legyalulom és enyhén megsózom, de nem nyomkodom ki. Citromlevet csepegtetek rá, hozzáadom a kikapart húsát is. A tejfölbe keverem a cukrot, kaprot, összekeverem az uborkával, tetejét egy kevés kaporral megszórom, és tálalásig hűtőbe teszem.


    Márványsajtos kukoricasaláta

    Hozzávalók:
  • kukorica 80g
  • újhagyma 10g
  • márványsajt 20g
  • joghurt 20g
  • kapor 1/5
  • szerecsendió 1/10
  • só 1g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, kapor, szerecsendió
    A kukoricát forrásban lévő sós vízben főzöm. Az újhagymát karikákra vágom a zöldjével együtt. A márványsajtot lereszelem, összekeverem joghurttal, szerecsendióval, kaporral. Ráöntöm a kukoricás újhagymára, jól összekeverem, a tetejét meglocsolom egy kevés meghagyott márványsajtos öntettel és hűtőben tálalásig érlelem.


    Paradicsomsaláta

    Hozzávalók:
  • paradicsom 100g
  • póréhagyma 20g
  • ecet 3g
  • olaj 5g
  • petr. zöld 1/2
  • bors 1/5
  • só 1g

  • Elkészítés
    Ízesítéshez felhasznált anyagok: só, őrölt fekete bors, petrezselyem zöld, ecet
    A paradicsomot és a póréhagymát megmosom, felkarikázom egy edénybe, rétegezem. Készítek egy ízesítőt ecetből, olajból, sóból és borsból és ebből picit minden rétegre cseppentek. Petrezselyem zölddel megszórom, és hűtőbe teszem tálalásig.