Petrezselymes fűszervaj
Hozzávalók:
12-15 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
citromlé
só
bors
Elkészítés
A lágy vajat simára keverjük az apróra vágott petrezselyemmel, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal és 2-3 csepp citromlével ízesítjük. Formázzuk, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.
Metélőhagymás fűszervaj
Hozzávalók:
12 dkg vaj
fél csokor metélőhagyma
só
Elkészítés
A vajat simára keverjük az apróra vágott metélőhagymával és enyhén megsózzuk. Formázzuk és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Kenhető formában elsősorban szendvicsekhez ajánlott, de fűszervajként is remek, főként frissensültekhez.
Fenyőmagos-bazsalikomos fűszervaj
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
1 evőkanál fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
Elkészítés
A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A bazsalikom leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.
Fokhagymás fűszervaj
Hozzávalók:
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint
Elkészítés
A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.
Chilis fűszervaj
Hozzávalók:
25 dkg vaj
szárított zöld chili
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
cayenne bors
friss citromlé
só
bors
Elkészítés
A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.
Gyömbéres-citromos fűszervaj
Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg puha vaj
diónyi friss gyömbér
1 zöldcitrom
fél erőspaprika
só
bors
Elkészítés
A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk vagy lereszeljük, a levét kinyomjuk. Az erőspaprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.
Sárgarépa pörkölt
Hozzávalók:
sárgarépa 200 g
vöröshagyma 20 g
olaj 10 g
zöldpaprika 30 g
paradicsom 20 g
tejföl 20 g
fokhagyma, fsz.paprika
szerecsendió, kakukkfű, borsikafű só
Elkészítés
Az olajat felmelegítjük. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük az egyenletes kockákra vágott sárgarépát, sózzuk, meghintjük fűszerpaprikával. Belerakjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Ha megpuhult tejföllel összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Gyömbéres-grapefruitos fahéjas, Fűszeres limonádé
Hozzávalók:
1 db gyömbér
1 csokor borsmenta
méz
citrom
grapefruit
fahéj
Elkészítés
A gyömbéres limonádéhoz felszeletelt gyömbért használjunk, egy liternyi vízhez egy két-háromcentis darabot főzzünk fel egy rúd fahéjjal. Miután levettük a tűzről, dobjuk ki belőle a fahéjat, és a gyömbért hagyjuk állni néhány órát a vízben – így érvényesül igazán édes-csípős aromája. A gyömbéritalhoz facsarjunk ki legalább egy citromot, és ízesítsük néhány kanál mézzel, ízlés szerint egy-két deci narancslével.
mediterrán TONHALAS TÉSZTA, csirkés tészta
Hozzávalók:
tészta (spagetti, penne vagy más, kinek-kinek kedve szerint)
2 tk olívaolaj
1 doboz paradicsomsűrítmény
1-2 gerezd fokhagyma
1 fej vörös hagyma
tonhal
sajt (reszelt parmezán)
só, bors, szerecsendió, a kertből bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem frissen szedve
Elkészítés
Míg a tészta megfő, elkészítjük a szószt: apróra vágott hagymát futtatunk, majd beletesszük a sajtreszelőn lereszelt cukkinit, kicsit megpirítjuk kevés olajon. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a fokhagymát és a fűszereket, összepároljuk. A végén az apróra vágott tonhalat hozzáadva fokozzuk az ízeket.
Töltött uborka
Hozzávalók:
kígyóuborka 70g
kemény tojás 1/4db
krémsajt 40g
camambert 20g
mustár 2g
kapor, só, bors,
petr. zöld
Elkészítés
Összedolgozzuk az összetevőket és a kibelezett kígyóuborkába töltjük.
Csokoládéfelfújt mentával
Hozzávalók:
étcsokoládé 50g
tojás 1db
margarin 35g+3g
liszt 16g
porcukor 26g
friss mentalevél
Elkészítés
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot és az aprított menta levelet és a tojássárgáját, alaposan összekeverjük, majd előmelegített sütőben formákba rakva, 10 perc alatt megsütjük. Mentával díszítve tálaljuk.
|