Zöldfűszeres receptek adáshoz


Az adás megtekintéséhez kattintson ide!

Petrezselymes fűszervaj

Hozzávalók:
  • 12-15 dkg vaj
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • citromlé
  • bors

  • Elkészítés
    A lágy vajat simára keverjük az apróra vágott petrezselyemmel, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal és 2-3 csepp citromlével ízesítjük. Formázzuk, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.


    Metélőhagymás fűszervaj

    Hozzávalók:
  • 12 dkg vaj
  • fél csokor metélőhagyma

  • Elkészítés
    A vajat simára keverjük az apróra vágott metélőhagymával és enyhén megsózzuk. Formázzuk és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Kenhető formában elsősorban szendvicsekhez ajánlott, de fűszervajként is remek, főként frissensültekhez.


    Fenyőmagos-bazsalikomos fűszervaj

    Hozzávalók:
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom

  • Elkészítés
    A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A bazsalikom leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.


    Fokhagymás fűszervaj

    Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
  • 2 teáskanál citromlé
  • só ízlés szerint

  • Elkészítés
    A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.


    Chilis fűszervaj

    Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj
  • szárított zöld chili
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
  • cayenne bors
  • friss citromlé
  • bors

  • Elkészítés
    A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.


    Gyömbéres-citromos fűszervaj

    Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg puha vaj
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 zöldcitrom
  • fél erőspaprika
  • bors

  • Elkészítés
    A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk vagy lereszeljük, a levét kinyomjuk. Az erőspaprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.


    Sárgarépa pörkölt

    Hozzávalók:
  • sárgarépa 200 g
  • vöröshagyma 20 g
  • olaj 10 g
  • zöldpaprika 30 g
  • paradicsom 20 g
  • tejföl 20 g
  • fokhagyma, fsz.paprika
  • szerecsendió, kakukkfű, borsikafű só

  • Elkészítés
    Az olajat felmelegítjük. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük az egyenletes kockákra vágott sárgarépát, sózzuk, meghintjük fűszerpaprikával. Belerakjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Ha megpuhult tejföllel összeforraljuk és melegen tálaljuk.


    Gyömbéres-grapefruitos fahéjas, Fűszeres limonádé

    Hozzávalók:
  • 1 db gyömbér
  • 1 csokor borsmenta
  • méz
  • citrom
  • grapefruit
  • fahéj

  • Elkészítés
    A gyömbéres limonádéhoz felszeletelt gyömbért használjunk, egy liternyi vízhez egy két-háromcentis darabot főzzünk fel egy rúd fahéjjal. Miután levettük a tűzről, dobjuk ki belőle a fahéjat, és a gyömbért hagyjuk állni néhány órát a vízben – így érvényesül igazán édes-csípős aromája. A gyömbéritalhoz facsarjunk ki legalább egy citromot, és ízesítsük néhány kanál mézzel, ízlés szerint egy-két deci narancslével.


    mediterrán TONHALAS TÉSZTA, csirkés tészta

    Hozzávalók:
  • tészta (spagetti, penne vagy más, kinek-kinek kedve szerint)
  • 2 tk olívaolaj
  • 1 doboz paradicsomsűrítmény
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vörös hagyma
  • tonhal
  • sajt (reszelt parmezán)
  • só, bors, szerecsendió, a kertből bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem frissen szedve

  • Elkészítés
    Míg a tészta megfő, elkészítjük a szószt: apróra vágott hagymát futtatunk, majd beletesszük a sajtreszelőn lereszelt cukkinit, kicsit megpirítjuk kevés olajon. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a fokhagymát és a fűszereket, összepároljuk. A végén az apróra vágott tonhalat hozzáadva fokozzuk az ízeket.


    Töltött uborka

    Hozzávalók:
  • kígyóuborka 70g
  • kemény tojás 1/4db
  • krémsajt 40g
  • camambert 20g
  • mustár 2g
  • kapor, só, bors,
  • petr. zöld

  • Elkészítés
    Összedolgozzuk az összetevőket és a kibelezett kígyóuborkába töltjük.


    Csokoládéfelfújt mentával

    Hozzávalók:
  • étcsokoládé 50g
  • tojás 1db
  • margarin 35g+3g
  • liszt 16g
  • porcukor 26g
  • friss mentalevél

  • Elkészítés
    A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot és az aprított menta levelet és a tojássárgáját, alaposan összekeverjük, majd előmelegített sütőben formákba rakva, 10 perc alatt megsütjük. Mentával díszítve tálaljuk.