Petrezselymes fűszervaj
Hozzávalók:  
12-15 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
citromlé
só
bors
 
Elkészítés 
A lágy vajat simára keverjük az apróra vágott petrezselyemmel, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal és 2-3 csepp citromlével ízesítjük. Formázzuk, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.
 
 
 
Metélőhagymás fűszervaj
Hozzávalók:  
12 dkg vaj
fél csokor metélőhagyma
só
 
Elkészítés 
A vajat simára keverjük az apróra vágott metélőhagymával és enyhén megsózzuk. Formázzuk és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Kenhető formában elsősorban szendvicsekhez ajánlott, de fűszervajként is remek, főként frissensültekhez.
 
 
 
Fenyőmagos-bazsalikomos fűszervaj
Hozzávalók:  
20 dkg puha vaj 
1 evőkanál fenyőmag 
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
 
Elkészítés 
A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A bazsalikom leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.
 
 
 
Fokhagymás fűszervaj
Hozzávalók:  
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint
 
Elkészítés 
A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.
 
 
 
Chilis fűszervaj
Hozzávalók:  
25 dkg vaj
szárított zöld chili
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
cayenne bors
friss citromlé
só
bors
 
Elkészítés 
A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.
 
 
 
Gyömbéres-citromos fűszervaj
Hozzávalók:  
25 dkg vaj
20 dkg puha vaj
diónyi friss gyömbér
1 zöldcitrom
fél erőspaprika 
só
bors
 
Elkészítés 
A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk vagy lereszeljük, a levét kinyomjuk. Az erőspaprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk. 
 
 
 
Sárgarépa pörkölt
Hozzávalók:  
sárgarépa	200 g
vöröshagyma	20 g
olaj		10 g
zöldpaprika	30 g
paradicsom	20 g
tejföl		20 g
fokhagyma, fsz.paprika
szerecsendió, kakukkfű, borsikafű só
 
Elkészítés 
Az olajat felmelegítjük. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük az egyenletes kockákra vágott sárgarépát, sózzuk, meghintjük fűszerpaprikával. Belerakjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Ha megpuhult tejföllel összeforraljuk és melegen tálaljuk.
 
 
 
Gyömbéres-grapefruitos fahéjas, Fűszeres limonádé
Hozzávalók:  
1 db gyömbér
1 csokor borsmenta
méz
citrom
grapefruit
fahéj
 
Elkészítés 
A gyömbéres limonádéhoz felszeletelt gyömbért használjunk, egy liternyi vízhez egy két-háromcentis darabot főzzünk fel egy rúd fahéjjal. Miután levettük a tűzről, dobjuk ki belőle a fahéjat, és a gyömbért hagyjuk állni néhány órát a vízben – így érvényesül igazán édes-csípős aromája. A gyömbéritalhoz facsarjunk ki legalább egy citromot, és ízesítsük néhány kanál mézzel, ízlés szerint egy-két deci narancslével.
 
 
 
mediterrán TONHALAS TÉSZTA, csirkés tészta
Hozzávalók:  
tészta (spagetti, penne vagy más, kinek-kinek kedve szerint)
2 tk olívaolaj 
1 doboz paradicsomsűrítmény
1-2 gerezd fokhagyma
1 fej vörös hagyma
tonhal
sajt (reszelt parmezán)
só, bors, szerecsendió, a kertből bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem frissen szedve
 
Elkészítés 
Míg a tészta megfő, elkészítjük a szószt: apróra vágott hagymát futtatunk, majd beletesszük a sajtreszelőn lereszelt cukkinit, kicsit megpirítjuk kevés olajon. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a fokhagymát és a fűszereket, összepároljuk. A végén az apróra vágott tonhalat hozzáadva fokozzuk az ízeket. 
 
 
 
Töltött uborka
Hozzávalók:  
 kígyóuborka	70g
  kemény tojás	1/4db
  krémsajt		40g
  camambert		20g
  mustár		2g
  kapor, só, bors,
  petr. zöld	
 
Elkészítés 
Összedolgozzuk az összetevőket és a kibelezett kígyóuborkába töltjük. 
 
 
 
Csokoládéfelfújt mentával
Hozzávalók:  
étcsokoládé 	50g
 tojás			1db
 margarin		35g+3g
 liszt			16g
 porcukor		26g
friss mentalevél
 
Elkészítés 
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot és az aprított menta levelet és a tojássárgáját, alaposan összekeverjük, majd előmelegített sütőben formákba rakva, 10 perc alatt megsütjük. Mentával díszítve tálaljuk. 
 
 
 
 
 
	 |