Egészséges táplálkozás - Karácsonyi receptek az E-Harmóniától!
Gesztenyekrém leves
Ez a leves gyorsan elkészül, ami nagy szó a sürgés-forgásban. Szentestére kiváló alternatíva lehet. A rumos meggy különlegessé, és elegánssá teszi. Az illata pedig ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
• 50 ml rum vagy rumaroma
• 25 dkg gesztenyemassza
• 7 dl tej
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• vaníliás cukor
• 4-5 evőkanál méz (vagy juharszirup)
• 15 dkg meggy
Elkészítés: A mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyepürét villával összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a mézet/vagy juharszirupot. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, vaníliás cukorral ízesítjük, majd merülő mixerrel habosítjuk. A rumos meggyet kínáljuk, akár melegen, akár hidegen fogyasztható.
Egészben sült pisztráng
Hozzávalók:
• 2 db pisztráng
• 1 citrom
• 2 kávéskanál kakukkfű
• petrezselyemzöld
• 4 evőkanál olíva olaj
• őrölt színes bors
• 3 gerezd fokhagyma
• só
Elkészítés: A megmosott, belsőségektől megszabadított pisztrángokat kívül, belül, alaposan sózzuk meg, és legalább fél órát hagyjuk állni, hogy átjárja a halakat a só. Amikor lejárt a fél óra, bekapcsolhatjuk a sütőt 200 C° fokra. Szórjuk meg a halak belsejét kakukkfűvel, petrezselyemzölddel majd borsozzuk és fokhagymával ízesítsük meg, kívül-belül. A citromot szeleteljük fel, és tegyünk citromkarikákat a pisztrángok hasába. Végül csurgassuk a halak felületére az olívaolajat. Helyezzük a pisztrángokat egy tepsibe, (sütőpapírt rakjunk a tepsi alá) tegyük rájuk a magmaradt citromkarikákat. Amikor a halak felülete már piros (ehhez körülbelül 15-20 percre lesz szükség), akkor fordítsuk meg őket. Amikor a pisztrángok mindkét fele aranybarna lesz, tálalhatjuk. Salátákkal, párolt zöldségekkel fogyasszuk.
Brokkolis köles füstölt sajttal
Hozzávalók:
• köles 50dkg
• brokkoli 25 dkg
• füstölt sajt 15dkg
• vöröshagyma 1db
• borsikafű ¼ g
• babérlevél 1 db
• snidling ½ cs
• brokkoli főzőlé 4 dl
• só, bors, szerecsendió
Elkészítés: A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát felforrósított margarinon megfonnyasztjuk. A megmosott, lecsurgatott köleshez hozzáadjuk a hagymát, a babérlevelet és adagonként 1,25 dl vizet vagy a brokkoli főzőlevét. Sózzuk, lefedve egyszer felfőzzük, majd kis lángon kb. 20-25 percig főzzük, többször megkeverve, hogy ne égjen le. A megmosott, rózsáira szedett brokkolit sós vízben megfőzzük. A sajtot apró kockára, a metélőhagymát apróra vágjuk. A brokkolit és a sajtot a megpuhult köleshez keverjük, tetejére szórjuk a metélőhagymát. Tálalás előtt sütőben átforrósítjuk.
Céklasaláta almával
Hozzávalók:
• cékla 3db
• alma 2db
• búzacsíra 40g
• méz 2evőkanál
• citrom fél db
• kömény, só 1-1 csipet
• Snidling/ vagy friss petrezselyemzöld
Elkészítés: A céklát megmossuk, meghámozzuk, leöblítjük, és nyersen finomra reszeljük. Az almát hájastól lereszeljük. Ízesítjük mézzel, kevés őrölt köménymaggal és citromlével. Ha nagyon száraz, egy kevés vizet tehetünk hozzá. 1-2 órát hűtőszekrényben érleljük. Búzacsírával meghintve tálaljuk. Snidling vagy petrezselyemmel ízesíthetjük.
Mogyorós csillagok (zabpehelyliszttel) 10db elkészítéséhez
Hozzávalók:
• zabpehelyliszt 100 g
• margarin 100g
• porcukor 100 g
• mogyoró 100 g
• vaníliás cukor 10 g
• csokoládé 50 g
• kajszi lekvár 50 g
• késhegynyi sütőpor
Elkészítés: A mogyorót szárazon megpirítjuk, majd ha kihűlt ledaráljuk. A zabpehelylisztet (ledarált zabpehely) a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, az őrölt mogyorót, a vaníliáscukrot és a sütőport. Jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és csillag alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 3-4-es fokozaton kb. 10 percig sütjük. Ha kihűlt kettőt lekvárral összeragasztunk és a felsőt csokoládémázba mártjuk, vagy csokoládé masszát csurgatunk a tetejére.
Gyümölcskosárka (friss vagy aszalt gyümölccsel)
Hozzávalók:
• A tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg margarin
5dkg mák
25 dkg liszt
2 db tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 3-4 evőkanál barnacukor
• 4 dl tej
A díszítéshez:
Szabadon felhasználható gyümölcsök/ aszalt gyümölcsök (kivi, mandarin, aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya, aszalt szilva, stb.)
Elkészítés:
A tésztát az alapanyagokból összegyúrjuk, majd pihentetjük hideg helyen kb. 20 percig. Majd formákban tesszük és kisütjük. Majd a töltelékkel megtöltjük (vaníliás puding) és díszítjük tetszés szerint gyümölccsel.