Fogyókúra egészségesen
|
Az elhízás kezelésénél a legfontosabb célok:
- A testtömeg csökkentése
- Az elért eredmény megtartása
- A két cél eléréséhez szükséges ismeretek elsajátítása, alkalmazása.
|
A hatásos kezelés két részből tevődik össze:
I. DIÉTA
Most nézzünk néhány változtatást, amit mindenképp ajánlott bevezetni minden egészséges életmódra törekvő embernek, sőt diéta után ezt javaslom fenntartó időszakban is.
Itt az a lényeg, hogy ne kelljen lemondanunk semmiről, hiszen a megvonásokat ideig-óráig bírja az ember, de örökre nem. Néhány dolgot kicsit másképp kell csinálni, mint eddig!
Tápanyagtartalom:
Fehérje: 15%
Zsír: 25%
Szénhidrát: 60%
Élelmi rostok:
növényi eredetű anyagok, nem alkotnak egységes vegyületcsoportot, ellenállnak az emberi emésztőenzimeknek, emésztetlenül, a többi salakanyaggal együtt távoznak a szervezetből.
1 g rost 0,5 dl vizet köt meg, teltség érzetet vált ki
Ajánlott napi mennyiség: 35-40 g
Folyadékszükséglet:
2-3 liter naponta (étkezések előtt fogyasztott víz szintén hozzájárul a teltségérzet gyors kialakulásához)
A folyadékok döntő mennyiségét energiát nem tartalmazó italokból állítsuk össze. (víz, ásványvíz, világos tea, gyümölcstea, natúr, cukormentes gyümölcsitalok, alkoholfogyasztás tilos- 1g alkohol 7,1 kcal)
Étkezések száma:
Az egyszeri, nagy mennyiségű táplálékfelvétele kedvezőtlen anyagcsere és inzulintermelési folyamatokat indít el, mely zsírlerakódásra hajlamosít.
Gyakori étkezéssel az éhségérzet is jobban kiküszöbölhető, ezért napi négy- ötszöri étkezés javasolt.
Egyéb/ táplálkozás:
Cukorka, csokoládé, vajkrémes cukrászsütemények, méz fogyasztása tilos.
Édesítésre természetes vagy mesterséges édesítők felhasználása javasolt. (Xilit, Stevia polisweet, poliset, canderel, édeske, pötyi,)
Az olajos magvak – mandula, mogyoró, tökmag, napraforgóolaj, mák – energiatartalmuk jelentős, ezért fogyókúrában nincs helyük.
Fehérliszt helyett érdemes az étrendünkbe iktatni pl. zablisztet, tönkölylisztet, illetve egyéb egészségesebb változatot használjunk.
Sima tészta helyett használjunk durumtésztát, tönkölytésztát!
Tejtermékek: Amiből csak tudunk, válasszuk a zsírszegényt (light jelzésűeket) válasszunk.
Zöldségek, főzelékfélék:
A diéta gerincét képezik alacsony energia, magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt. Többségük korlátlanul fogyasztható.
A szárazhüvelyeseket ritkán és kis mennyiségben javasoljuk: zöldborsó, lencse, szárazbab, ezen kívül még a kukorica, sütőtök korlátozott.
Gyümölcsök:
Naponta többször kerüljenek fogyasztásra.
Korlátlanul lehet fogyasztani: alma, körte, cirom, narancs, málna, ribizli, földieper, grapefruit, egres, őszibarack, meggy
Korlátozott fogyasztás javasolt: szilva, ringlók, cseresznye, szőlő, banán
Húskészítmények, hentesáruk:
Sok rejtett zsiradékot tartalmaznak, ezeket nem lehet eltávolítani. Legalacsonyabb a sonkafélék zsírtartalma, melyek fogyasztása javasolt.
Nem javasolt a kolbász, szalonna, tepertő felhasználása.
Kis mennyiségben fogyasztható: baromfi virsli, párizsi.
Konyhatechnológia
Az energiaszegénység esetén a nyersanyagok megfelelő válogatása mellett az alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokra is figyelni kell.
Jól alkalmazhatók:
FŐZÉS
Vízben, zöldséglében, lezsírozott húslében, csontlében történjen. A lezsírozás a lehűtés után a legkönnyebb, de ha erre nincs lehetőség, akkor kanállal lemerhetjük, vagy puha papírszalvétával zsírtalaníthatjuk.
Gőzben főzés kedvezőbb, mert kevesebb íz és ásványi anyag oldódik ki az alapanyagból. Jól használható a kuktában főzés, melynek során a hőközlési idő lerövidül.
PÁROLÁS
2-5 g olajnál többet adagonként ne használjunk fel.
SÜTÉS
Azokat a változatokat részesítsük előnyben, melyekhez nincs szükség zsiradékra.
Ilyenek például: grillsütőben, alufóliában, teflonbevonatú edényben, roston, agyagedényben, mikrohullámú készülékben, légkavarásos sütőben, sütőzacskóban.
SŰRÍTÉS
Ahol lehet sűrítés nélkül készítsük az ételeket, ha mégis szükséges száraz – vagy diétás (szárazon megpirítjuka lisztet, majd kevés olajat adunk hozzá) rántást alkalmazzuk.
Habarásnál a tejfölt helyettesítsük kefirrel, joghurttal, zsírszegény tejjel.
LAZÍTÁS
Tojást, zöldségféléket, zabpelyhet, zabkorpát, barnakenyeret vagy barnarizst használjunk.
ÍZESÍTÉS
Változatosan fűszerezhetünk, de csak mérsékelten, mert fokozza az emésztőnedvek elválasztását és az étvágyat.
Ne készítsünk gyakran édes ízű ételeket.
TÁLALÁS
Széthúzott tálalást alkalmazzuk, így többnek tűnik a tányéron az ételmennyisége.
II. MOZGÁS
A testsúly problémák megelőzéséhez a kiegyensúlyozott étrend mellett rendszeres testmozgásra van szükség.
A túlsúly többletterhet ró a szívre, mert a nehezebb test mozgatásához az izmoknak nagyobb munkát kell végezniük, s így több vért kell kapniuk.
Mindennapos testedzéssel – fokozatosan növelve a terhelést – a szív, a tüdő, az izmok, az izületek, sőt még az agy teljesítőképessége is fokozható.
A gyerekek többsége eleget mozog, ha rendszeresen – lehetőleg a szabadban játszik a társaival.
Átlagos munkanapjain a legtöbb felnőtt keveset mozog. Nekik nagy szükségük van a munka előtti vagy utáni rendszeres testmozgásra. Persze a testmozgás módja sem mellékes.
A túlságosan erőteljes edzés veszélyes lehet, ha nem előzi meg alapos bemelegítés és, ha nem fokozatosan nő a terhelés.
A testmozgás legáltalánosabb formái a kerékpározás, a kocogás és a tempós séta. A lényeg az, hogy gyorsabb legyen a szívverés és a légzés.
Aki nem teljesen egészséges, testedzési programját orvossal is egyeztesse.
Az egészséges táplálkozás és a jó erőnlét jobb szellemi aktivitást, élénkséget, nemegyszer nagyobb ellenálló képességet jelent a stresszel és a betegségekkel szemben.
|
|
|