Receptverseny II. kör (lezárult)


1. Almakrémes libamell
Hozzávalók 6 személyre:
• 3 libamell
• 3 dl szárnyas húsleves
• 2 alma
• 3 dl tejszín
• 6 vékony szelet barnakenyér
• 6 ek. olíva olaj
• só
• bors

Elkészítés:
A libamellek bőrét óvatosan bevagdossuk, majd zsíradék nélkül sütőedénybe tesszük bőrös felükkel lefelé, és 5-6 percig pirítjuk. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, de csak maximum fél percig. Visszafordítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Előmelegített, 210 fokos sütőbe helyezzük, és 6-8 percig sütjük. A sütés vége előtt pár perccel rátesszük az olívaolajjal megkent, sóval-borssal megszórt kenyér szeleteket, és így fejezzük be a sütést. Az almát meghámozzuk, megszabadítjuk magházától, felkockázzuk és elkeverjük a húslevessel és a tejszínnel. A húst és a kenyérszeleteket kivesszük a serpenyőből, leöntjük róla a zsiradékot, és hozzáadjuk a húshoz az almás-tejszínes mártást. Felforraljuk, ízesítjük, habverővel felhabosítjuk, rálocsoljuk a tányérokra helyezett libamellekre és a tetejére teszünk egy-egy szelet pirított


2. Almával töltött liba
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 kg savanykás alma
• 2 ek. pálinka
• 2 vöröshagyma
• 4 mogyoróhagyma
• 5 zsályalevél
• 1 db 3 kg-os liba
• só, bors
• 5 dkg vaj

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk. Tegyük egy lapos edénybe, öntsük rá a pálinkát. A hagymákat vágjuk apróra, és keverjük össze az apróra vágott zsályával. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A libát töltsük meg a hagymás zsályával, és annyi almával, amennyi belefér. Varrjuk össze a nyílást. Tegyük lapos edénybe a libát, és toljuk a sütőbe, 10 perc után locsoljuk a zsiradékával. Gyakori locsolás mellett süssük két órát. A sütés végén szórjuk rá a maradék vajat, hagyjuk ráolvadni, majd tálaljuk.


3. Aszalt szilvával és almával töltött liba
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 kg savanykás alma
• 2 ek. pálinka
• 2 vöröshagyma
• 4 mogyoróhagyma
• 5 zsályalevél
• 1 db 3 kg-os liba
• só, bors
• 5 dkg vaj
• calvados
• 10 dkg mazsola
• 15 szem aszalt szilva

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk. Tegyük egy lapos edénybe, öntsük rá a pálinkát. A hagymákat vágjuk apróra, és keverjük össze az apróra vágott zsályával. Áztassuk calvadosba az aszalt szilvát és a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A libát töltsük meg a hagyás zsályával, a lecsöpögtetett szilvával és mazsolával, és annyi almával, amennyi belefér. Varrjuk össze a nyílást. Tegyük lapos edénybe a libát, és toljuk a sütőbe, 10 perc után locsoljuk a zsiradékával. Gyakori locsolás mellett süssük két órát. A sütés végén szórjuk rá a maradék vajat, hagyjuk ráolvadni, majd tálaljuk.


4. Boros libapecsenye
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 db 4kg-os liba
• 10 dkg gomba
• 1 liter fehérbor
• 16 dkg
• 2 sárgarépa
• 2 vöröshagyma
• 2 mk. fehérbors
• 2 mk. cayanne-i bors
• 4 ek. lisztt
• só
• 6 dl víz
• 2 kg burgonya

Elkészítés:
A libát megtisztítjuk, a nyakát levágjuk, belsőségeit kivesszük. A vajat felhevítjük, majd a liba minden oldalát megpirítjuk benne, majd egy lábosba rakjuk. A hagymát felaprítjuk, a gombát és a sárgarépát felszeleteljük, majd az egészet megfuttatjuk a maradék vajon. Ráhintjük a lisztet, és felengedjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket és a vizet, és felfőzzük. Rálocsoljuk a libára, majd egy ideig magas fokozaton főzzük. Utána alacsony fokozaton puhára főzzük. Ezután kiszedjük, majd a levét leszűrjük és átpasszírozzuk, majd még egyszer felfőzzük. A libát felszeleteljük, majd leöntjük a mártással. Még 10-15 percig sütjük, majd burgonyával tálaljuk.


5. Brassói libamell
Hozzávalók 6 személyre:
• 1 kg libamell
• 15 dkg füstölt szalonna
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 50 dkg hordós káposzta
• 50 dkg burgonya
• 2 dl tejföl
• só
• kk. pirospaprika

Elkészítés:
5 dkg szalonna zsírját kiolvasztjuk, ebben megpirítjuk a felaprózott hagymát, majd a felszeletelt libamellet átsütjük benne. Hozzáadjuk az összepréselt fokhagymát, sóval és paprikával fűszerezzük, majd kevés vizet öntünk alá, és így pároljuk. Eközben a káposztát is feltesszük főzni, és a burgonyát is. A megmaradt szalonnát egy jénaiba tesszük, majd rárakjuk a megpucolt-felszeletelt krumplit, erre a főtt káposztát, majd a libamell szeleteket. A tejfölt a pecsenyelébe keverjük, majd ezt a húsra kenjük, és az egészet sütőbe tesszük, kb. 30 perc alatt készre sütjük.


6. Cseréptálas libapástétom
Hozzávalók 8 személyre:
• 80 dkg libahús
• 80 dkg sertésdagadó
• 20 dkg csirkemáj
• 2 fej vöröshagyma
• 1 csipetnyi francia fűszerkeverék (őrölt bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj)
• 1 dl konyak
• 2 dl száraz fehérbor
• 2 dkg só
• 2 tojás
• bors

Elkészítés:
A libahúst, sertésdagadót és a csirkemájat apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a meghámozott és felaprított vöröshagymát, a tojást, a konyakot, a fehérbort és a fűszereket. Ezeket jól összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük és 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a húsmassza jól összeérjen. 1 nap elteltével a masszát kivesszük a hűtőből, cseréptálba tesszük, és vízfürdőben 120 fokon 3 órán át sütjük. Ezután még 48 órán át pihentetjük, és csak azután tálaljuk szeletekre vágva.


7. Fényezett libacomb
Hozzávalók 8 személyre:
• 8 kicsi pecsenyelibacomb
• 2 ek só
• 2 ek méz
• mártás: 4 dl tejföl, 10 dkg reszelt rokfort sajt, 8 gerezd fokhagyma, 2 mk bors

Elkészítés:
A libacombokat megtisztítjuk, besózzuk, és kuktában 6 dl vízzel puhára pároljuk. Utána tepsibe tesszük, bekenjük a mézzel, majd pirosra sütjük. Mártás készítése: A fokhagymát összezúzzuk, majd a tejföllel és a borssal elkeverjük. A combokat a mártással, süt burgonyával és salátával tálaljuk.


8. Fokhagymás libacomb
Hozzávalók 6 személyre:
• 6 db libacomb
• 4 dkg fokhagyma
• 1 g majoranna
• 10 dkg zsír
• 3 dl pecsenyelé
• 3 dkg só
• 1 g bors
• 3 dkg paradicsompüré
• 10 dkg hagyma

Elkészítés:
A tisztított combokat megfűszerezzük, a zsírban megpirítjuk. A hús zsírjában megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, a húshoz öntjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vizet és puhára pároljuk. Tálaláskor a combokat leöntjük a pecsenyelével.


9. Gesztenyés libasült
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 db 3 kg-os liba
• 30 dkg bacon
• 20 dkg apróra vágott máj
• 9 savanykás alma
• 2 apróra vágott vöröshagyma
• 1babérlevél
• 3 kardamommag
• 20 dkg apróra vágott gesztenye
• vaj a kikenéshez

Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és töltsük a liba hasüregébe, varrjuk össze a nyílást. Tegyük a libát egy kivajazott sütőedénybe, és süssük két órán át.


10. Káposztás liba
Hozzávalók 8 személyre:
• 8 libacomb
• 1 vöröshagyma
• pár szem kardamommag
• só,bors
• 2,5 dl aprólékleves
• 0,5 l almabor
• vaj
• 1 vöröskáposzta
• 2 ek calvados

Elkészítés:
A libát fűszerezzük meg apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal és kardamommal. Tegyük sütőedénybe, öntsük le a levessel és a borral. Süssük készre. Vajon pároljuk a lereszelt káposztát, öntsük rá a calvadost, főzzük puhára, és ezt kínáljuk a sült liba mellé.


11. Lecsós libacomb
Hozzávalók 6 személyre:
• 6 db libacomb
• 2 dkg só
• 15 dkg hagyma
• 1 dkg pirospaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 5 dkg füstölt szalonna
• 0,5 kg lecsó
• 10 dkg zsír
• petrezselyem

Elkészítés:
A megtisztított combokat megsózzuk, megsütjük a zsír felén, majd egy lábosba rakjuk. A hús zsírjában megpirítjuk a hagyma egyharmadát, a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük kevés vízzel, és a húshoz adjuk. Puhára pároljuk, és mindig fel-felöntögetjük vízzel, hogy ne fője el a levét. A maradék hagymát felszeleteljük, a szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk a zsírban, hozzáadjuk a lecsót, és pár percig pároljuk. Ha a hús már majdnem megpuhult, ráöntjük a lecsót, és készre főzzük.


12. Libaaprólék karórépával
Hozzávalók 8 személyre:
• 40 dkg dagadószalonna
• 10 dkg vaj
• 4 vöröshagyma
• 2 ek olaj
• 1,5 l szárnyas húsleves
• 2 kg libaaprólék
• 2 ek liszt
• 1 csokor vegyes fűszernövény
• 2 paradicsom
• 20 karórépa
• só,bors

Elkészítés:
A felkockázott szalonnát süssük meg a vajban, majd a szaftjában futtassuk meg az összevágott hagymát. Az olajban pirítsuk meg a libaaprólékot, majd dolgozzuk hozzá a lisztet és a húslevest. Ezután tegyük bele a hagymát, a szalonnát, a feldarabolt karórépát, a cikkelyekre vágott paradicsomot és a fűszercsokrot. Fűszerezzük sóval és borssal. Helyezzünk rá fedőt és takarékon 2 órán át pároljuk.


13. Libahúsos batyu
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 kb. 4 kg-os kicsontozott liba
• 2 fej vöröshagyma
• 40 dkg vagdalt hús
• 10 dkg hántolt pisztácia
• 1 csipetnyi provence-i fűszerkeverék
• 20 dkg csirkemáj
• 4 ek konyak
• 1 felszeletelt zsúrkenyér
• só,bors

Elkészítés:
A kicsontozott libát sóval, borssal fűszerezzük, meglocsoljuk a konyakkal, és állni hagyjuk egy órán át. Addig a csirkemájat apróra vágjuk, hozzákeverjük a meghámozott és felaprított hagymát, a kockákra vágott zsúrkenyeret és provence-i fűszerkeveréket. A libahúst bőrével lefelé több réteg fóliára helyezzük, rákanalazzuk a májas tölteléket és feltekerjük. A végeit összekötjük vagy hústűvel összetűzzük és 120 fokos előmelegített sütőben két és fél óra alatt megsütjük, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Hidegen felszeletelve csemegeuborkával tálaljuk.


14. Libamáj zsírjában
Hozzávalók 6 személyre:
• 1 kg libamáj
• só, egész bors
• tej
• 15 dkg libazsír
• 8 dkg vöröshagyma
• 1 dl bor
• 5 g fűszerpaprika
• 2-2 zöldpaprika és paradicsom

Elkészítés:
A májat egy órára tejbe áztatjuk, majd enyhén sózzuk, és a zsírjában sütni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát. Amint a hagyma pirulni kezd, felöntjük a borral, és kevés vízzel, majd fedő alatt tovább pároljuk. Ha megpuhult, sütőbe tesszük, pirosra sütjük, majd hűlni hagyjuk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felszeletelt paradicsomot és paprikát, és az egészet a májra kanalazzuk. Tálalásig hűtőben tartjuk.


15. Libamájjal töltött pulykamell
Hozzávalók 8 személyre:
• 3 kg pulykamell
• 50 dkg libamáj
• 20 dkg zsír
• 10 dkg vaj
• 10 dkg liszt
• 6 dl tejföl
• 4 dl tejszín
• 3 vöröshagyma
• 2-2 zöldpaprika, paradicsom
• 1 csokor kapor
• só, paprika

Elkészítés:
A hússzeleteket behasítjuk. A májat szeletekre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd lisztbe hempergetjük. Vajat hevítünk és megsütjük benne. Utána a pulykamellbe tesszük, a nyílást bezárjuk. Sóval ízesítjük, majd lisztbe hempergetjük, és felforrósított olajban félig megsütjük. A hagymát felaprítjuk, majd kevés forró olajon megfuttatjuk, ráhintjük a paprikát, kevés vízzel felengedjük, majd rátesszük a töltött húst. A paradicsomot és a paprikát feldaraboljuk, majd a húshoz adjuk, sózzuk, és lefedve puhára pároljuk. Utána kiszedjük a húst, a levéhez hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt, a lisztet, felfőzzük, majd átpasszírozzuk. A kaprot felaprítjuk, majd forró vajon megfuttatjuk. A töltött húst a mártással és a kaporral tálaljuk.


16. Libamellfilé naranccsal
Hozzávalók 8 személyre:
• 8 libamellfilé
• só,bors
• 4 ek méz
• 4 ek olvasztott vaj
• 3 dl narancslé
• 3 dl száraz vörösbor
• 2 ek citromlé
• 1 tk reszelt citromhéj
• 2 ek narancslekvár
• 4 narancs
• 2 tk étkezési keményítő

Elkészítés:
A melleket sózzuk, borsozzuk, megkenjük mézzel, majd vajon 10 percig sütjük. Eközben egy lábosban összekeverjük a narancslevet, a bort, citromlevet, citromhéjat és a lekvárt, felforraljuk, és 10 percig főzzük. Ekkor a keményítővel besűrítjük, és beletesszük a narancsgerezdeket. Végül a húst felszeleteljük és a narancsos mártással kínáljuk.


17. Libapörkölt
Hozzávalók 6 személyre:
• 1 kg libahús
• 2 kg libaaprólék
• 4 dkg só
• 2 dkg fokhagyma
• 20 dkg hagyma
• 2 dkg liszt
• 40 dkg lecsó
• 10 dkg zsír
• 2 dkg pirospaprika
• 4 dkg paradicsompüré

Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát megpirítjuk a zsírban, hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet, és megpároljuk benne a megtisztított, felaprított húsokat. Ha a hús már megpuhult, belekeverjük a lecsót, lisztet, paradicsompürét és jól összefőzzük.


18. Libamell kínai kellel
Hozzávalók 6 személyre:
• 1 kg libamell
• só,bors
• 2 ek olvasztott vaj
• 3 dl tyúkhúsleves
• 2 dl fehérbor
• 3 ek vaj
• 1 kínai kel
• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek sonkakocka
• 2 dl húsleves
• frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
A húst sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal, és negyed órára sütőbe tesszük. Magas fokozaton sütjük, közben a tyúkhúslevessel locsoljuk. Ezután a pecsenyeléhez keverünk 1 dl fehérbort, felforraljuk, majd a vaj felét is beletesszük. A maradék vajon megpirítjuk a sonkakockákat és a felaprózott hagymát, majd hozzáöntjük a maradék bort és a húslevest, sózzuk, borsozzuk, és a szerecsendióval ízesítjük. Végül a húst a kínai kellel és a mártással együtt kínáljuk.


19. Magyaros libacomb
Hozzávalók 8 személyre:
• 8 libacomb
• só
• 4 ek olaj
• 4 fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• paprika
• késhegynyi őrölt kömény
• 2 kg felszeletelt burgonya
• 6 paradicsom felkockázva
• 4 zöldpaprika felkockázva
• 2 dl zöldségleves
• 1 csokor felaprózott petrezselyem

Elkészítés:
A combokat besózzuk, majd 5 percig olajban sütjük és félretesszük. Helyére tesszük a felaprózott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 2 dl vízzel, és visszatesszük a húst. A köményt, az összepréselt fokhagymát is beleszórjuk, majd lefedve 20 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az összes zöldséget és további 20 percig pároljuk. Végül petrezselyemmel megszórva kínáljuk.


20. Mézes libapecsenye
Hozzávalók 6 személyre:
• kb 3 kg-os liba
• 3 ek méz
• 3 ek juharszirup
• 3 ek szójaszósz

Elkészítés:
A libát bő lobogó, forró vízben 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. Nyakánál fogva felakasztjuk egy jól szellőző helyiségben és ecsettel bekenjük a mézből, juharszirupból és szójaszószból készült mártással. Mindezt 4 óránként megismételjük egy egész napon át, majd másnap egy tűzálló tálba helyezzük, előmelegített sütőbe tesszük 150 fokra, és fél órán át sütjük. Fél óra elteltével 120 fokon sütjük tovább kb. 1 órán keresztül. Aztán úja visszakapcsoljuk a sütőt 150 fokra és még 15 percig sütjük, majd melegen tálaljuk.


21. Rakott liba
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 kg burgonya
• 4 dl tej
• 10 dkg vaj
• 8 db zsírban eltett libacomb
• 8 nagy velős csont
• durva szemű só
• só,bors

Elkészítés:
A libacombok bőrét lehúzzuk, a húst kicsontozzuk, feldaraboljuk, és serpenyőben aranyszínűre pirítjuk. A velős csontot sütő edénybe helyezzük, megszórjuk nagy szemű sóval és 20 percre 210 fokos sütőbe toljuk. Utána kiszedjük a csontokból a velőt, és két-három darabra vágjuk. A héjas burgonyát sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, meghámozzuk, villával összetörjük, és hozzáadjuk a vajjal összemelegített tejet, sóval, borssal ízesítjük, és krémesre keverjük. Egy tálba lerétegezzük az előkészített összetevőket, alsó réteg burgonyapüré, a tetejére húst teszünk, erre egy újabb réteg burgonyapürét és a felső réteg velő lesz. Kisebb adagokra osztva tálaljuk.


22. Rizses libaaprólék
Hozzávalók 6 személyre:
• 3 kg libaaprólék
• 10 dkg zsír
• 15 dkg vegyeszöldség
• petrezselyem
• 8 dkg gomba
• 2,5 dkg só
• 1 fej hagyma
• 2 g bors
• 1 g majoranna
• 30 dkg rizs

Elkészítés:
A megtisztított, felaprított aprólékot, zöldségeket feltesszük főni, hozzáadjuk a fűszereket. Ha a zöldségek és a hús félig megpuhultak, hozzákeverjük a felaprított gombát, petrezselymet, rizst és jó puhára pároljuk.


23. Szilvás libasült
Hozzávalók 6 személyre:
• 1 kb 3 kg-os liba
• 30 dkg szilva
• 4 dl szárnyas húsleves
• 6 dkg vaj
• 1 pohár portói bor
• 1 fej mogyoróhagyma
• só,bors

Elkészítés:
A megtisztított libát tűzálló tálba helyezzük, felkockázott vajdarabkákat szórunk rá, sóval, borssal ízesítjük, és előmelegített 210 fokos sütőben negyed órát sütjük, majd 120 fokon másfél órán át sütjük tovább úgy, hogy 15 percenként megfordítjuk. A sütés vége előtt fél órával hozzáadjuk a felaprított mogyoróhagymát és visszatoljuk, öt perc múlva hozzáadjuk a portói bort és a húslevest, így fejezzük be a sütést. A libát kiszedjük a zsírjából, az így kapott szaftot a kimagozott és vajon megpárolt szilvára öntjük, és öt percig lassú tűzön összefőzzük. A libát a szilvás szósszal meglocsolva tálaljuk.


24. Töltött libanyak
Hozzávalók 6 személyre:
• 60 dkg darált libamell
• 6 libanyak
• 3 zsemle
• 2 dkg só
• 1 dkg fűszerpaprika
• 5 g őrölt bors
• 3 g szerecsendió
• 4 g gyömbérgyökér
• 4 g borsikafű
• 10 dkg vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 tojás
• 10 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:
A szalonnát és a hagymát felaprítjuk, megpirítjuk, majd beletesszük az összetört fokhagymát és a fűszereket. A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a darált hússal, tojással és a szalonnás hagymával összekeverjük, majd a megtisztított libanyakba töltjük. Végeit lezárjuk, megsózzuk, majd egy kikent tepsibe tesszük, lefedjük és készre pároljuk. Burgonyával tálaljuk.


25. Vagdalt libamell
Hozzávalók 8 személyre:
• 1,5 kg libamellfilé
• 40 dkg sertéshús
• 4 dkg só
• 10 dkg zsír
• 10 dkg hagyma
• 2 dkg fokhagyma
• 4 g bors
• 10 morzsa
• 4 tojás
• 2 g majoranna
• 4 db zsemle
• 10 füstölt szalonna
• 4 dl pecsenyelé
• petrezselyem

Elkészítés:
A húsokat ledaráljuk, majd hozzákeverjük a zsírban pirított hagymát, fokhagymát, szalonnát, petrezselymet, fűszereket, tojásokat. Golyókat formálunk a húsból, morzsába panírozzuk, és megsütjük a zsírban. Fogyasztás előtt meglocsoljuk pecsenyelével.


26. Almás libasült
Hozzávalók 8 személyre:
• 1 kg ranett alma
• 3,5 kg liba
• 100 g porcukor
• 1 dl calvados
• 8 sütni való alma
• 1 citrom
• vaj
• 1 fahéj rúd
• 1 hagyma
• 1 maréknyi zsálya levél

Elkészítés:
Pucoljuk meg és magozzuk ki az almákat. A ranett almát szeleteljük fel, hintsük meg porcukorral és öntözzük meg a calvadossal. A sütni való almákat hagyjuk egészben és facsarjuk rá a citromot. A vajon fahéjrúddal süssük meg, amíg aranysárga nem lesz. A megtisztított liba belsejét fűszerezzük sóval és borssal. Töltsük meg az almaszeletekkel, az összevágott hagymával és zsályalevéllel. Előmelegített sütőben 2 óráig süssük, közben locsolgassuk. Tálaljuk a sült almákkal.


27. Boros libapecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
• egy 2,5- 3 kg-os liba
• 5 dkg gomba
• 5 dl fehérbor
• 8 dkg vaj
• 1 sárgarépa
• 1 vöröshagyma
• 1 marék fehérbors
• 1 maréknyi cayenne-i bors
• 2 ek. liszt
• só
• 3 dl víz

Elkészítés:
A libát megtisztítjuk, a nyakát levágjuk, belsőségeit kiszedjük. A vajat felmelegítjük, majd a liba minden oldalát megpirítjuk benne, egy lábosba rakjuk. A hagymát felaprítjuk, a gombát és a sárgarépát felszeleteljük, majd az egészet megfuttatjuk a maradék vajon. Ráhintjük a lisztet, és felengedjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket és a vizet, és felfőzzük. Rálocsoljuk a libára, majd egy ideig magas fokozaton főzzük. Utána alacsony fokozatra kapcsoljuk, és puhára főzzük. Ezután kiszedjük, a levét leszűrjük, és átpasszírozzuk, majd még egyszer felfőzzük. A libát felszeleteljük, majd leöntjük a mártással. Még 10-15 percig sütjük, majd burgonyával tálaljuk.


28. Becsinált libaaprólék
Hozzávalók 6 személyre:
• 3 kg libaaprólék
• 5 dkg hagyma
• 10 dkg vegyes zöldség
• 1 g bors
• 5 dkg zsír
• 3 dkg só
• 5 dkg gomba
• 7 dkg liszt
• petrezselyem

Elkészítés:
A megtisztított, felaprított aprólékot, zöldségeket feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket. Rántást készítünk lisztből és zsírból, majd a gombával együtt a levesbe keverjük, és az egészet jól összefőzzük.


29. Besztercei töltött liba
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 1 pecsenyeliba
• 30 dkg aszalt szilva
• ½ dl rum
• fél citrom reszelt héja és leve
• só, tört bors

Elkészítés:
Fogunk egy tálat, beletesszük az aszalt szilvát, majd annyi rumos-citromot töltünk hozzá, hogy ellepje. Így egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap a libát sóval, borssal, citromhéjjal belülről bedörzsöljük, majd megtömjük szilvával, és ezután összetűzzük. A bőrét levagdossuk, majd egy tepsibe tesszük, és alátöltjük a rumos-citromos vizet. Kb 2 órán keresztül letakarva pároljuk, majd ha már elég puha a hús, a zsíros levet leöntjük és visszatesszük a húst pirulni. Ezután a húst felszeleteljük, a szilvát mellétesszük, és rizzsel kínáljuk.


30.Hirtelen sült libamáj
Hozzávalók 2 személyre:
• 25 dkg hízott libamáj
• 0,25 l tej
• 1 ek olívaolaj
• 1 ek liszt
• 1 csokor petrezselyem
• 1 mk majoranna
• só, tört bors
• hagymadzsem a tálaláshoz

Elkészítés:
Előző nap vágjuk szeletekre a libamájat, és áztassuk tejbe. Fedjük le, és tegyük hűtőbe. Sütés előtt öntsük le róla a tejet, és forgassuk meg lisztben. A petrezselymet vágjuk apróra. Forró olajon futtassuk meg a majorannát, és a máj mindkét oldalát süssük 2-2 percig. Szórjuk meg borssal, sóval, és petrezselyemmel. Hagymadzsem kíséretében tálaljuk.


31.Fűszeres libapecsenye zúzamártással
Hozzávalók 4 személyre:
A pecsenyéhez:
• 2 db libacomb
• 80 dkg libamell (kettévágva, de tetszés szerint készíthetjük libacombból is)
• 2 tk kakukkfű (szárított)
• 1 tk rozmaring (szárított)
• 1 szál rozmaring
• 20 gerezd fokhagyma
• só
• 2 dl víz

A zúzamártáshoz:
• 25 dkg libazúza
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 ek libazsír (vagy 5 dkg vaj)
• 2 dkg finomliszt
• 6 dl szárnyas apró
• 1,5 dl főzőtejszín
• só
• késhegynyi cukor
• 1 kk ecet

Elkészítés:
A megtisztított, szárazra törölt libacombokat, libamellet besózzuk, majd bedörzsöljük szárított kakukkfűvel, rozmaringgal és egy gerezd zúzott fokhagymával. Egy fedeles edénybe sorakoztatjuk a húsokat, rátesszük a rozmaringágat, és a fokhagymagerezdeket héjastól közéjük szórjuk A húst először megpároljuk, így omlósabb lesz, majd utána sütjük, ezért célszerű olyan fedeles edényben készíteni, amely a tűzhely felső részén és sütőben is használható. Kevés (1-2 dl) vizet adunk a libahúshoz ,és fedő alatt közepes lángon 40-60 percen át pároljuk, közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben a libahúst 20-30 percig továbbsütjük, majd levesszük a fedőt és további 20-30 perc alatt pirosra sütjük a pecsenyét.
A zúzamártáshoz a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a libazsíron dinsztelni kezdjük. A főtt libazúzát kisebb darabokra szeleteljük.
Amikor a hagyma üveges, rászórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk az így kapott hagymás rántást, majd felöntjük levessel, és hozzáadjuk a tejszínt. Ízesítjük sóval, kevés cukorral és ecettel, majd összeforraljuk. A mártáshoz adjuk a felszeletelt libazúzát, és 10-15 percig lassú tűzön főzzük. Ha túl sűrű a mártás, adhatunk hozzá még levest vagy vizet Sütési fok: 180 °C Sütési mód: alul-felül sütés



32. Kakukkfüves töltött libacomb
Hozzávalók 2 adag:
• 2 db libacomb
• bors
• 2 db zsemle
• 1 tojás
• 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
• kakukkfű ízlés szerint
• chili ízlés szerint
• 2 ek napraforgó olaj

Elkészítés:
A combok bőrét felfejtjük, és sóval, borssal bedörzsöljük minden oldalról. A töltelékhez a zsemléket tejbe áztatjuk. Miután kinyomkodjuk, keverőtálban összekeverjük a tojással, a felaprított vagy lereszelt vöröshagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, chilivel, sóval, borssal. A masszát a bőr alá töltjük, és fogpiszkálóval tűzzük meg. Kevés olajat öntünk tepsibe, majd a combokat belefektetjük, és alufóliával letakarjuk. Sütőben 180 fokon puhára pároljuk 1 óra alatt, majd a fóliát levéve ropogósra sütjük. Tejszínben sültkrumplival tálaljuk


33. Fehérboros sült libacomb gyümölcsökkel és rizzsel
Hozzávalók 1 adag:
A libacombhoz:
• 1 db libacomb
• só ízlés szerint
• őrölt fekete bors
• 1 ek libazsír
• 2 dl víz
• 1 dl fehérbor
• 2 db burgonya
• 3 szál rozmaring
• 5 szál kakukkfű

A gyümölcsökhöz:
• 3 db szilva
• 1 alma
• 1 ek cukor
• 1 tk méz
• 1 ek vaj
• 1 csipet fahéj

A rizshez:
• fél bögre rizs
• 3 dl víz
• 10 dkg mazsola
• 1 ek vaj
• só ízlés szerint

Elkészítés:
A combot sózzuk, borsozzuk, betesszük egy serpenyőbe, rákanalazzuk a zsírt és rárakjuk a zöldfűszereket. Betesszük a hűtőbe.
Másnap öntünk rá egy kevés vizet, s lefedve egy órát sütjük. Közben megfőzzük a krumplit, megpucoljuk. A rizst a mazsolával feltesszük főni. Megsózzuk, teszünk bele egy kis vajat. A szilvát félbe vágjuk, kimagozzuk, az almát nyolcadoljuk, a csutkát kivágjuk. Egy serpenyőben vajon, cukor, fahéj és méz hozzáadásával karamellizáljuk.
A libacombra ráöntjük a bort, s beletesszük a sütőbe és 200 fokon további fél órára. Időnként meglocsoljuk a szafttal. A vége felé mellérakjuk a krumplikat.
Tálaláskor a tányérra tesszük a combot, a krumplikat és a gyümölcsöket, és egy kupac rizst.



34. Fokhagymás libasült zöldpaprika ágyon
Hozzávalók 4 adag:
• 2 kg libahús
• 4 zöldpaprika
• 2 fej fokhagyma
• só ízlés szerint
• ételízesítő
• 1 dl víz

Elkészítés:
Az előzőleg lesózott libahúst megfelelő méretű tepsibe helyezzük, felöntjük vízzel, hogy kb. félig lepje el, majd rátesszük a karikára vágott zöldpaprikát, a megtisztított gerezdekre szedett fokhagymát és alufóliával lefedjük. 180°C-os sütőbe tesszük. 45 perc múlt kivesszük, a húsokat megfordítjuk, ezáltal a paprika és a fokhagyma a hús mellé került. Ételízesítővel megszórjuk, visszatesszük az alufóliát, majd berakjuk a sütőbe.
45 perc múlva kivesszük, megfordítjuk, megszórjuk ételízesítővel, és alufólia nélkül addig sütjük, amíg a víz elpárolog és a hús megpirul, ez még kb 30-40 perc.
A sült zöldpaprikát és fokhagymát tálaljuk a hús mellé, Krumplipürével ajánlott.



35. Sült libamáj
Hozzávalók 2 adag:
• 1 kg libamáj
• 1 l tej
• 1 fej fokhagyma
• 1 kg libazsír

Elkészítés:
A májat megszabadítjuk a hártyájától, majd a tej és a fokhagyma keverékébe a sütés előtti napon beáztatjuk. Bő zsírban (hogy a májat ellepje) betesszük a sütőbe 180 °C-ra sülni. Ha megszúrjuk, és már nem jön a májból vér, akkor megsült.


36. Tokajis libamáj
Hozzávalók 4 adag:
• 50 dkg libamáj
• 5 dl fehérbor (Tokaji aszú)
• 2 tk rózsabors

Elkészítés:
Fogyasztás előtt egy nappal pácoljuk be a májat. Először óvatosan mossuk meg, majd papírtörlővel szárítsuk le. Helyezzük egy sütőtálba, szórjuk rá ízlés szerint a rózsaborsot, és öntsük fel tokaji aszúval, úgy, hogy teljesen belepje. Fedjük le a tálat és helyezzük a hűtőbe. Másnap melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, és készítsünk elő egy tepsit, melynek negyed részéig vizet öntünk, és ebbe fogjuk párolni a májat sütőtálastól, fóliástól, úgy hogy a sütőtál alá fakanalat teszünk, így a tálat a víz fölé helyezzük. Másfél óráig pároljuk a májat, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd az egészet tegyük hűtőbe, hogy a májból kisült zsír megdermedjen. Ekkor le tudjuk önteni a fölösleges páclevet róla.


37. Libamáj almával sütve
Hozzávalók 3 adag:
A libamájhoz:
• 45 dkg libamáj
• só, bors
• szárított bazsalikom
• 1 ek szőlőmagolaj

Az almához:
• 3 db alma
• 5 g mézeskalács fűszerkeverék
• fél marék dió
• 6 g vaj
• 15 ml juharszirup

Elkészítés:
A májat kb 1 centi vastag szeletekre vágjuk, bekenjük szőlőmagolajjal, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított bazsalikommal, és hűtőbe tesszük legalább fél órára. Az almák magházát kivágjuk, helyére egy kk vajat, diót, mézeskalács fűszerkeveréket dugdosunk, majd a tetejére öntjük az 1 tk juharszirupot. 150 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15 perc alatt készre sütjük. Közben a májakat két-két perc alatt megsütjük, de csak annyira, hogy a belseje még rózsaszín maradjon. A sült almákkal és krumplipürével tálaljuk.


38. Almás libasült
Hozzávalók 8 főre:
• kb 4 kg-os liba
• 1 kg ranett alma
• 10 dkg porcukor
• 1 dl calvados
• 8 sütni való alma
• 1 citrom
• vaj
• 1 fahéjrúd
• 1 hagyma
• 1 marék zsályalevél

Elkészítés:
Pucoljuk meg és magozzuk ki az almákat. A ranett almát szeleteljük fel, hintsük meg porcukorral, és öntözzük meg a calvadossal. A sütni való almákat hagyjuk egészben, és facsarjunk rá citromot. A vajon fahéjrúddal süssük meg, amíg aranysárga nem lesz. A megtisztított liba belsejét fűszerezzük sóval, borssal, töltsük meg almaszeletekkel, az összevágott hagymával és a zsályalevéllel.
Előmelegített sütőben 2 óráig süssük, közben locsolgassuk. A sült almákkal tálaljuk.



39. Libaaprólék leves
Hozzávalók 6 személyre:
• sárgarépa
• zellergumó
• vöröshagyma
• fokhagyma
• libaaprólék összeaprítva (szárny, nyak,láb,zúza, szív)
• só, vegeta
• grízgaluska (külön elkészítve)
• libazsír

Elkészítés:
A zöldségféléket gyengén megpirítjuk a libazsíron, egy kanál liszttel összekeverjük, és felöntjük vízzel. Teszünk bele egy kanál vegetát, majd puhára főzzük. Tálaláskor grízgaluskát rakunk bele.


40. Ludaskása
Hozzávalók
• libaaprólék felaprítva
• zellergumó
• sárgarépa
• fokhagyma
• vöröshagyma
• rizs
• só, bors
• vegeta
• szalonna

Elkészítés:
A libaaprólékot és a zöldségeket felaprítjuk, egyben megfőzzük nem túl sok lével. Ha elkezd puhulni, akkor tesszük rá a rizst, majd tovább főzzük 5-10 percig. Letakarjuk, és hagyjuk puhulni a rizst is. Hozzáadunk sót, fokhagymát, vegetát és őrölt borsot. A szalonnát vágjuk apróra, pirítsuk meg kicsit, és ezzel locsoljuk meg a kását tálaláskor.


41. Libagulyás
Hozzávalók:
• libamell
• sárgarépa
• zellergumó
• fokhagyma
• vöröshagyma
• petrezselyemlevél
• őrölt paprika
• burgonya
• só, egész bors
• majoranna
• vegeta

Elkészítés:
A libamellet kockákra vágjuk. A vöröshagymát zsírban megdinszteljük, amikor megpuhult, rátesszük az őrült paprikát, hozzáadjuk a többi összetevőt, és felöntjük vízzel. Egy kanál vegetát és egész borsot adunk hozzá. Ha a hús is megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, és kevés majorannát. A levesbe tehetünk egy-két szem paradicsomot és zöldpaprikát.


42. Sült libapecsenye
Hozzávalók:
• vöröshagyma
• burgonya
• libacomb
• só,bors
• kevés majoranna

Elkészítés:
A libacombokat megsózzuk, megborsozzuk, tepsibe tesszük, majd körberakjuk a burgonyával. Egy vöröshagymát és egy almát 4 felé vágunk (az alma magjait kiszedjük), és ezeket is a combok mellé rakjuk. Az egészet meghintjük majorannával, teszünk alá zsírt és vizet, majd fóliával lefedve megsütjük. Amikor megpuhult, fólia nélkül megpirítjuk.


43. Töltött libanyak
Hozzávalók:
• kevés máj
• 1 zsemle
• aprított petrezselyem
• főtt tojás
• nyers tojás
• só, bors
• vegeta
• kevés apróra vágott, dinsztelt hagyma
• bőrös libanyak
• kevés majoranna

Elkészítés:
A főtt tojást felaprítjuk, a májat összezúzzuk, a beáztatott, kinyomkodott zsemlét összemorzsoljuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, sót és borsot, egy kis majorannát és a petrezselymet, és az egészet egy nyers tojással összegyúrjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a liba nyakát, és megsütjük. Tehetünk hozzá bármilyen köretet, ludaskásával is fogyaszthatjuk.


44. Rozmaringos- narancsos libacomb

Hozzávalók 4 főre:
• 4 db libacomb
• 1 ek őrölt rozmaring
• 1 ek Knorr fokhagymás villámpác
• 4 ek méz
• 4 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 3 ek mustár
• 2 db narancs

Elkészítés:
A libacombokat csontozzuk ki, szórjuk meg a fokhagymás páccal, vágjuk két darabra és tegyük félre. Facsarjuk ki az egyik narancs levét egy tálba, majd a mézzel, mustárral, fokhagymával és a rozmaringgal keverjük össze. A másik narancsot szeleteljük fel, adjuk az előző páchoz, majd a sütőedénybe rakott libahúsra locsoljuk rá. 40-50 percig süssük 200 °C-os sütőben, félidőben forgassuk meg, és sütés közben gyakran locsolgassuk. Addig süssük, míg a libahús arany barnára sül. Főtt burgonyával tálaljuk.


45. Libasült
Hozzávalók 6 főre:
• 2,6 kg libahús
• só, bors
• 1 ek feketeüröm
• 1 közepes alma
• 1 közepes vöröshagyma
• ½ dl szárnyas alaplé

Elkészítés:
A libát mossuk meg, a szárnyakat vágjuk le, majd töröljük szárazra. Kívül-belül sóval, borssal és a feketeürömmel megszórjuk. A hagymát és az almát megtisztítjuk, 4 felé vágjuk, és a liba hasüregébe töltjük. A libát fektessük a mellére a tepsibe, öntsünk mellé kb. egy csésze levest és az egészet tegyük 180fokra előmelegített sütőbe. 75 perc múlva libát fordítsuk meg, és süssük tovább még 75 percet. Sütés közben a szaftjával gyakran locsolgassuk, és ha kell, öntsünk hozzá még levest. A sütési idő letelte után hagyjuk a libát még 10 percre pihenni. A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, zsírtalanítjuk, egy lábosba szűrjük, és addig főzzük, míg egy picit besűrűsödik. Ezzel a szafttal tálaljuk a libát.


46. Bolognai libasült
Hozzávalók 8 főre:
• egy 4-5 kg-os liba
• 50 dkg paradicsom
• 2-3 babérlevél
• só, bors
• fokhagyma
• vöröshagyma
• őrölt paprika
• spagetti vagy makaróni

Elkészítés:
A libát feldaraboljuk, majd egy előre kizsírozott tepsibe tesszük, és helyezzük 150 fokos sütőbe, és 30 percig sütjük. A paradicsomot meghámozzuk, majd összepasszírozzuk, hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagymát, apróra vágott vöröshagymát, csipetnyi őrölt paprikát, és a két-három, babérlevelet. Ezt a mártást öntjük rá a libára, és még 45 percig sütjük. Spagetti vagy makaróni tésztával tálaljuk.


47. Tepsis libacomb burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 db kicsi pecsenye libacomb
• 4 húsos zöldpaprika
• 1 csípős paprika
• 2 paradicsom
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 1 kg burgonya
• 1 ek liszt
• 1 tk fűszerpaprika
• 1 kk bors
• 1 tk só
• 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. A fűszerpaprikát, sót, a lisztet és a borsot összekeverjük, majd a burgonyára szórjuk. Jól összerázzuk, hogy a fűszerkeverék mindenütt érje. Ezt a lisztes, fűszeres burgonyát egy nagy tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük, rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, megsózzuk, majd beborítjuk a paprikaszeletekkel. Ezután sorban egymás mellé ráfektetjük az előzőleg megsózott, megborsozott libacombokat. A combok tetejére karikázzuk a héjától megfosztott paradicsomokat, rászórjuk a zúzott fokhagymát, majd alá öntünk két dl vizet. A tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, előmelegített sütőben, közepes lángon másfél órán keresztül sütjük. Ezután levesszük a fóliát, a paradicsomot félre toljuk, a combokat a bőrös felükkel felfelé fordítjuk és pirosra, ropogósra sütjük.


48. Narancsos-rozmaringos libacomb
Hozzávalók 2 személyre:
• 2 db libacomb
• só,bors
• 2 dl frissen facsart narancslé
• 1 narancs reszelt héja
• 3 ág rozmaring
• 50 dkg burgonya
• 30 dkg zeller
• 1 dl főzőtejszín
• 1 ek vaj
• 2 fej hagyma
• 4-5 ek méz
• pici olívaolaj

Elkészítés:
A konyhakész libacombot sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott rozmaringot kevés olívaolajjal összekeverjük, és a combra öntjük, majd tepsibe tesszük. Aláöntjük a narancslét, és alufóliával lefedve egy órán keresztül a sütőben pároljuk. A párolási idő letelte után levesszük a fóliát és gyakori locsolgatások mellett kb 40-50 perc alatt ropogósra sütjük a combokat. A burgonyát és zellert meghámozzuk, felkockázzuk, és kevés sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és krumplinyomóval vagy botmixerrel pépesítjük. A hagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, serpenyőben alacsony hőfokon, pici olajon, csipet sóval, borssal és a mézzel üvegesre pároljuk. A méz nagyon finoman karamellizálódik. Az elkészült libacombot tányérra helyezzük, mellé teszünk a püréből, amelyre ráhelyezzük a karamellizált hagymát. Az egészet meghintjük a narancs reszelt héjával.


49. Libamáj sült almával, hagymás burgonyával
Hozzávalók:
• 40 dkg hízott libamáj
• só, bors
• majoránna
• 5 ek olaj
• 4 savanykás alma
• pici citromlé

A körethez:
• hagymás tört burgonya

Elkészítés:
A libamájat vékony szeletekre vágjuk, picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és pihentetjük fél órát. Az almákat felkarikázzuk, a magházat kimetsszük, és lecsepegtetjük őket citromlével. A májszeleteket felforrósított olajba tesszük, és mindkét felét szép pirosra sütjük. Félretesszük a libamájakat, és a visszamaradt olajban megpirítjuk az almakarikákat. A májszeleteket az almakarikákkal váltakozva tálra tesszük, melléjük halmozzuk a hagymás törtburgonyát.


50. Tárkonyos-citrusos libanyak leves
Hozzávalók:
• 20 dkg vaj
• 1 kg libanyak
• 30 dkg libazúza
• 30 dkg vöröshagyma
• 30 dkg sárgarépa
• 15 dkg fehérrépa
• 8 dkg fokhagyma
• 1 csokor friss tárkony
• 30 dkg narancs
• 20 dkg citrom
• 3 dl tejföl
• 10 dkg liszt
• só, bors

Elkészítés:
A libanyakat feldaraboljuk, és a habzásig hevült vajra tesszük. A libazúzát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a libanyakhoz adjuk. Hozzákeverjük még a nagy kockákra vágott vöröshagymát, valamint az egészen finomra vágott fokhagymát. Megsózzuk, és aprított, friss tárkonylevéllel fűszerezzük. A fehér-és sárgarépát felszeleteljük, és hozzáadjuk. Megborsozzuk, és miután a libaaprólék színt kapott, meghintjük leheletnyi finomliszttel, és néhány percig továbbpirítjuk. Ekkor belecsavarjuk a citromok és narancsok levét, valamint hozzákeverjük a tejfölt is. Felöntjük vízzel, és az összetevőket addig főzzük, amíg megpuhulnak (kb. másfél óra).


51. Káposztás liba
Hozzávalók 2 főre:
• 2 hízott libacomb
• ½ kg savanyú káposzta
• 5 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• füstölt szalonna
• só

Elkészítés:
A káposztát egy kis hideg vízben átöblítjük, egy edény aljára leterítjük, ráhelyezzük a combokat, megsózzuk, de figyelünk a káposzta savanyúságára. A Hagymákat rádaraboljuk és betakarjuk szalonnával. Öntünk alá vizet, és lassú tűzön pároljuk.


52. Badacsonyi libasült
Hozzávalók 4 főre:
• 2 db libacomb
• 1 db libamell
• 1 kg szőlő
• 5 dkg zsír
• 2 zsemle
• 2 dl tej
• 2 tojás
• 1 vöröshagyma
• 1 cukkini
• 15 dkg bacon
• 5 dkg vaj
• só, bors
• őrölt kömény
• majoránna
• egy csomag petrezselyemzöld
• 1dl badacsonyi bor

Elkészítés:
A combokat sózzuk, köménnyel, majorannával bedörzsöljük. A cukkinit meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük, a tepsi aljára helyezzük, és befedjük a bacon csíkokkal. Ráhelyezzük a libacombot és a libamellet, és leöntjük forró zsírral. Eleinte forró sütőben, később közepes sütőben állandóan locsolgatva puhára sütjük. Az első fél órában többször megforgatjuk, a hátralévő egyharmad sütési időben a bőrös részével felfelé ropogósra sütjük. Amíg a liba sül, a zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A két felvert tojásból, a megtisztított apróra vágott hagymából, a felaprított petrezselyem zöldjéből, a zsemléből, só, bors, kevés kömény hozzáadásával tölteléket készítünk. A töltelékből 8 db tégla alakot formálunk, vajban mindkét oldalát megsütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A jól megmosott szőlőt leszemezzük, és egy percre forró vízbe tesszük. Amikor a liba már megsült, és a tepsiből kivettük, a szőlőt a pecsenyelébe tesszük, hozzáadjuk a bort, és forró sütőben pár percig átsütjük. A sült libahúsokat a sült szőlőszemekkel és a kisütött töltelékkel tálaljuk.


53. Libaszív rántva rizslepénnyel
Hozzávalók 4 adag:
A panírozáshoz:
• 20 dkg libazsír
• 10 dkg liszt
• 1 tojás
• 10 dkg zsemlemorzsa
• só,bors
• 10 dkg disznózsír

Rizslepényhez:
• 25 dkg rizs
• 1 tojás
• 3 ek liszt
• 2 ek tejföl
• só,bors
• fél csokor petrezselyem
• 1 dl napraforgó olaj

Elkészítés:
A libaszívet hosszában bevágjuk, hogy ki tudjuk teríteni. Sózzuk, borsozzuk, szokásos módon panírozzuk, majd kirántjuk.
A rizslepényhez a rizst megfőzzük, összekeverjük a tojással, a lisztel, a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Teflonserpenyőben, forró olajba kanállal kis lepényeket szaggatunk, és mindkét oldalát megsütjük.


54. Libamell vörösáfonyás zöldsalátával
Hozzávalók 4 adag:
• 80 dkg libamell
• só,bors
• 3 ek olívaolaj
• 30 dkg vegyes zöldsaláta
• 10 dkg aszalt gyümölcs (vörösáfonya)
• 1 marék mazsola
• 5 dkg dió
• 10 dkg libatepertő

Elkészítés:
A libamell bőrét négyzetesen, sűrűn beirdaljuk, sózzuk, durvára őrölt borssal megszórjuk. Száraz serpenyőben a bőrével lefelé lassú tűzön addig sütjük, míg a a bőréből minden zsiradék kisül, és ropogós-barnára sül. Közben a kisülő forró zsiradékkal időnként locsolgatjuk a tetejét. A végén a libamellet a húsos oldalára fordítjuk, a gázt elzárjuk, és fedő alatt hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ez kb. 10-15 perc, ezalatt szép rózsaszínűre sül önmagában.
A mazsolát és a vörös áfonyát kevés langyos vízbe áztatjuk, a diót apróra vágjuk (meg is lehet pirítani, bár én most nem tettem.) A salátát tányérra rendezzük, meglocsoljuk pici sóval és borssal ízesített olivaolajjal.
A libamellet vékony szeletekre vágjuk, ízlésesen elrendezzük a saláta tetején, és a lecsöpögtetett mazsolával, vörösáfonyával, valamint a dióval és egy pár szem libapörccel megszórjuk.



55. Sült libamell
Hozzávalók 4 adag:
• 1,2 kg libamell
• só, bors
• feketüröm
• 250 ml forró víz

Elkészítés:
A libamellet megmossuk, majd szárazra töröljük A húst bedörzsöljük sóval, borssal és a fekete ürömmel. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
A libamellet tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá és betoljuk a sütőbe.
30 perc múlva a sütőt 160 fokra állítjuk, és tovább sütjük kb. 100-120 percet. Mikor a lé elpárolgott és a szaft barnul, hozzáöntünk ismét egy kis forró vizet. Gyakran kenegetjük a húst a sült szafttal. A zsírt közben egy párszor leszedjük. A sütési idő leteltével kikapcsoljuk a sütőt és benne hagyjuk a húst 15 percig pihenni. A sült szaftról, ha szükséges, még egyszer leszedjük a zsírt. Majd egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítjük. A szaftot tálaljuk a húshoz.



56. Libamell vadasan
Hozzávalók:
• 50 dkg libamell
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál petrezselyem
• 1 kis fej hagyma
• babérlevél
• só, bors
• füstölt szalonna
• zsír
• liszt
• 1 dkg cukor
• kevés mustár
• 1 ek tejföl

Elkészítés:
50 dkg libamellet leöntünk páclével, melyhez egy kisebb szál sárgarépát, petrezselyemgyökeret egy kis fej hagymát karikára vágunk,1 l vízben félpuhára főzzük, teszünk bele 1 babérlevelet pár szem borsot és sót. Utoljára hozzáöntünk 1-1,5 evőkanál ecetet és ezt a levet melegen a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk. Elkészítéskor a húst 5 dkg vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük, megkenjük 5 dkg fagyos zsírral és sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket és kevés páclé hozzáadásával teljesen puhára pároljuk, amíg zsírjára sül. Kivesszük a húst, letakarva meleg helyre tesszük és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldségekhez adunk egy kanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük páclével, és a mártást pár percig főzzük.1 dkg cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártáshoz öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá ízlés szerint kevés mustárt, végül 1 evőkanál tejfölt.


57. Almakrémes libamell
Hozzávalók 6 személyre:
• 3 libamell
• 3 dl szárnyas húsleves
• 2 alma
• 3 dl tejszín
• 6 vékony szelet barnakenyér
• 6 ek. olíva olaj
• só
• bors

Elkészítés:
A libamellek bőrét óvatosan bevagdossuk, majd zsíradék nélkül sütőedénybe tesszük bőrös felükkel lefelé, és 5-6 percig pirítjuk. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, de csak maximum fél percig. Visszafordítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Előmelegített, 210 fokos sütőbe helyezzük, és 6-8 percig sütjük. A sütés vége előtt pár perccel rátesszük az olívaolajjal megkent, sóval-borssal megszórt kenyér szeleteket, és így fejezzük be a sütést. Az almát meghámozzuk, megszabadítjuk magházától, felkockázzuk és elkeverjük a húslevessel és a tejszínnel. A húst és a kenyérszeleteket kivesszük a serpenyőből, leöntjük róla a zsiradékot, és hozzáadjuk a húshoz az almás-tejszínes mártást. Felforraljuk, ízesítjük, habverővel felhabosítjuk, rálocsoljuk a tányérokra helyezett libamellekre és a tetejére teszünk egy-egy szelet pirított kenyeret. Melegen tálaljuk.


58. Birsalmás libakocsonya
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 kg libahús
• 10 dkg zellergumó
• só, bors
• 2 babérlevél
• majoránna
• kakukkfű
• bazsalikom
• 15 dkg vöröshagyma
• ½ dl 5%-os fehérborecet
• 5 dkg zselatin
• ½ citrom
• 3 birsalma
• 1 púpozott ek liszt
• 2 dl erőleves

Elkészítés:
A húst megmossuk, majd lábosba tesszük, úgy, hogy alul legyenek a combok, felette pedig a melle. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, hozzáadjuk a zellert, és sóval ízesítjük. A többi fűszert fűszerzacskóban tesszük a lébe, az egész hagymával együtt. A birset megpucoljuk, magházát kivágjuk, felkockázzuk, majd a húshoz adjuk. A zsírt közben leszedjük a lé tetejéről. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, a levest leszűrjük, a birset külön félretesszük. A leszűrt levet hozzákeverjük az erőleveshez, majd a kevés hideg vízzel elkevert zselatint is hozzáadjuk. Felfőzzük, majd leszedjük a habot a tetejéről, és leszűrjük. A húst leveses csészékbe szedjük, rátesszük a birset, majd a levest is rámerjük. Utána hűtőbe tesszük, és amikor megdermedt tálaljuk.


59. Vörösboros aszalt szilvával töltött libacomb
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 libacomb
• 40 dkg aszalt szilva
• 2 dl édes vörösbor
• 4-5 szelet bacon
• só,bors

Elkészítés:
Az aszalt szilvát 1 napra a vörösborba áztatjuk. A combokat felszúrjuk, a hús és a bőr közötti hártyát óvatosan ujjal elválasztjuk. Az egészet kevés sóval és borssal bedörzsöljük, majd combonként 10 dkg aszalt szilvát töltünk óvatosan a bőr alá. A húsokat ezután körbetekerjük a baconnel, és alufóliába csomagoljuk, majd parázson vagy sütőben puhára sütjük. Párolt lilakáposztával tálaljuk.



60. Babos-árpás libacomb
Hozzávalók
• 1,5 kg kicsontozott, apróra vágott libacomb
• 40 dkg tarkabab
• 20 dkg árpakása
• 2 fej vöröshagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• só,bors
• pirospaprika
• babérlevél
• 5 ek olaj

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, az árpakását tisztára mossuk, lecsurgatjuk. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, a libahúst beletesszük, elősütjük, hozzápirítjuk a fokhagymát is. Fűszerezzük, hozzáadjuk a pirospaprikát, a babot, a kását, annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Ha a bab és a hús puha, megszórjuk zöld petrezselyemmel. A sólethez hasonlóan főtt tojásokkal is tálalhatjuk.


61. Libacombok mézes fügével
Hozzávalók 4 főre:
• 4 libacomb
• 1 fej vöröshagyma
• 6 gerezd fokhagyma
• 20 dkg libazsír
• 2 ek méz

A körethez:
• 1 kis fej vöröskáposzta
• 7 ek méz
• 1 csipet őrölt fahéj
• ½ dl vörösborecet
• 1 dl narancslé
• 2 dl vörösbor
• 4 friss füge

Elkészítés:
A combokat, a hagymákat tisztítsuk meg, a hagymát vágjuk cikkekre. A lábosban olvasszuk fel a zsírt, tegyük bele a combokat, a hagymát, és a fokhagymát, enyhén sózzuk. Lefedve, nagyon kis lángon, mint a húslevest, abáljuk kb. 1-1,5 órán át. Emeljük ki a combokat, csepegtessük le. A sütőt kapcsoljuk 200 °C-ra. A húst sózzuk, borsozzuk, kenjük meg a mézzel, és tegyük tepsibe. A sütőben 10-15 perc alatt pirítsuk meg.
Közben a körethez vágjuk szálasra a káposztát. Serpenyőben 3 ek mézet enyhén karamellizáljunk, dobjuk rá a káposztát, ízesítsük fahéjjal, öntsük rá az ecetet, a narancslevet, a vörösbort, és pároljuk puhára. A fügéket mossuk meg, vágjuk négybe és a maradék, felforrósított mézen forgassuk át.


62. Libamell gombás kelkáposztatekerccsel
Hozzávalók 4 főre:
• 1 kis fej kelkáposzta
• 3 szál póréhagyma
• 25 dkg gomba
• 8 ek. olívaolaj
• 8 szelet bacon
• 1 ek. felaprított petrezselyem
• 2 egész libamell
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 ág kakukkfű
• 1 cs. zöldhagyma
• 1 ek. vaj

Elkészítés:
A kelkáposztát tisztítsa meg, szedje leveleire, sós vízben forrázza le, majd szedje jeges vízbe. A póréhagymát, a gombát tisztítsa meg, aprítsa fel. A sütőt melegítse elő 150°C- ra.
Serpenyőben az olajon pirítsa meg a hagymát, és a gombát. Fektesse sütőpapírra a káposztaleveleket, majd a baconszeleteket. Halmozza a közepére a gombás masszát, szórja meg petrezselyemmel. Szorosan tekerje fel a papírral, és a sütőben süsse meg. A libamellet filézze ki, a bőrét húsig kockázza be. A fokhagymát hámozza meg, nyomja szét. Dobja forró, bevonatos serpenyőbe a fokhagymát, a kakukkfüvet, és a libamellek húsos részét 1 percig, majd a bőrös részét is 1 percig süsse rajta. Szedje szalvétára 3 percre, majd rakja vissza a serpenyőbe bőrrel lefelé, és 10-12 percig süsse. Szedje ismét szalvétára, 3 percig pihentesse, majd vékonyan szeletelje fel. A zöldhagymát tisztítsa meg, vágja félbe, a felforrósított vajon fonnyassza meg. A káposztatekercsről szedje le a papírt, ferdén szeletelje fel és a libamellel meg a párolt zöldhagymával tálalja.


63. Gesztenyével töltött liba
Hozzávalók 8 főre:
• 1 db konyhakész liba (kb 4 kg)
• 60dkg alma
• 60 dkg gesztenye(tisztított súly)
• 2 fej vöröshagyma
• 1 ek. libazsír
• 1,5 kg burgonya

Elkészítés:
A libát kívül-belül megtisztítjuk, megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk. A belsőségeket is megmossuk. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk. A gesztenyéket kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sütőt 180 °C- ra előmelegítjük.
A gesztenyét összekeverjük a libazsírral, a hagymával, az almacikkekkel és kissé sózzuk, borsozzuk. Töltsük a libába, a nyílást fogvájóval összetűzzük.
Mellével lefelé tepsibe fektetjük a libát, öntsünk rá1 liter forró vizet és a sütőben 3-3,5 órát süssük. Félóránként megfordítjuk, és leszedjük a zsírját.
A burgonyát mossuk meg, héjában főzzük puhára, Szűrjük le, hámozzuk meg, és 2 ek. pecsenyezsírban forgassuk át. A libához tálaljuk.


64. Libamáj tokaji aszúval
Hozzávalók:
• fél kg hízott libamáj
• só
• frissen őrölt fehérbors
• negyed csészényi tokaji aszú

A zseléhez:
• 1/3 csésze húsleves
• 2 tk. zselatin
• 2 ek. víz
• ¼ csésze tokaji aszú

Elkészítés:
A libamájat megtisztítjuk a hártyától és erektől. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a borral. Ezt követően hűtőben pihentetjük 12 óra hosszat. Félliteres pástétomformába tömören belegyömöszöljük a májat. Az edényt folpackkal befedjük és egy 5-6 cm mély tepsibe állítjuk.
A tepsibe forró vizet öntünk és sütőbe téve 75 fokon 2 órán át pároljuk.
Hűtőben másnapig hagyjuk dermedni. A zseléhez a vízben feloldjuk a zselatint. A levest felforraljuk, hozzáöntjük a zselatint és ismét felforraljuk. Ha kissé kihűlt, hozzáöntjük a bort, és másnapig ezt is a hűtőben dermesztjük. Tálalás:
A libamájat kivesszük a formából és 3-4 mm vastag szeleteket vágunk belőle. A zselét felaprítjuk, és a májszeletek mellé rendezzük a tányéron. Pirítóst kínálunk hozzá.



65. Libasült
Hozzávalók:
• 1 db 3-4 kg-os liba
• 1 ek. majoránna
• só
• 2 dl pecsenyelé
• burgonya

Elkészítés:
A libát megtisztítjuk, nyakát, lábát, szárnyait levágjuk, felbontjuk, a belső részeit eltávolítjuk, és tisztára mossuk. Kívül-belül megsózzuk, belsejébe majorannát hintünk, és jó meleg sütőben, tepsibe téve sütjük. Közben a zsírjával többször meglocsoljuk, és forgatjuk, hogy minden oldala pirosra süljön. Ha puha, kivesszük és előbb ketté, majd negyedekre vágjuk. A combokat és combtöveket levágjuk, a mellhúsát szépen felszeleteljük.


66. Natúr libamáj szeletek
Hozzávalók 4 főre:
• 80-90 dkg libamáj
• 30 dkg rizs
• 10 dkg liszt
• 15 dkg zsír
• só

Elkészítés:
A libamájat kb 15 dkg-s szeletekre vágjuk, majd nagyon óvatosan húsverővel megveregetjük. Kissé megsózzuk, és lisztbe forgatjuk. Hússütő serpenyőben a zsírt felhevítjük, a libamáj szeleteket mindkét oldalon szép pirosra sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne túl nagy lángon süssük, de nem szabad sokáig langyos zsíron sem sütni. Párolt rizs illik hozzá, a rizst azzal a zsírral öntözzük meg, amiben a májat sütöttük. Tálalásnál szalmaburgonyát is adhatunk hozzá.


67. Liba füstölve

A tisztára megmosott libát négy részre kell vágni, ekkor jól besózzuk, kevés salétrom sóval is bedörzsöljük, majd beletesszük egy fazékba, amelyben 8 napig állni hagyjuk. Azután a mellét papírosba göngyöljük, és füstre tesszük. A többi részét megfőzzük, és főzelékhez adhatjuk. A füstölt liba mellét fölvágott szeletekre, mint a sonkát, hidegen, vajas kenyérrel fogyaszthatjuk.


68. Fokhagymás libacomb
Hozzávalók 6 főre:
• 6 libacomb
• 5-6 gerezd fokhagyma
• 1 tk. majoránna
• 10 dkg zsír
• 1 mokkáskanál őrölt bors
• só
• kömény
• 2-3 ek. paradicsompüré
• 1 fej hagyma
• ½ kg piros káposzta

Elkészítés:
A libacombokat megtisztítjuk, leperzseljük, késsel lekaparjuk, a tokokat késsel kiszedjük. Megmossuk, sózzuk, borsozzuk, majorannával meghintjük, forró zsírba mindkét oldalát megpirítjuk, majd kiszedjük egy lábosba. Zsírba tesszük a szeletekre vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, és kissé megpirítjuk. Ráöntjük a libacombokra, hozzáöntjük a paradicsompürét, és apránként kevés vizet hozzáadva, lefedve, saját zsírjával öntözgetve sütőben majdnem puhára sütjük. Végül a fedőt levesszük róla és szép pirosra sütjük.


69. Konfitált libamell
Hozzávalók 4 főre:
• 1,5 kg libamell
• 50 dkg libazsír
• 1 db alma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db tv paprika
• só

Elkészítés:
A libamellet megsózzuk, egy-két órát a hűtőben állni hagyjuk. Forró zsírba beletesszük az almát, a vöröshagymát, a paprikát, majd belehelyezzük a libamellet. Alacsony hőfokon addig sütjük (konfitáljuk), amíg meg nem puhul. Ez akár 5-6 óráig is eltarthat


70. Dinsztelt libacomb almával
Hozzávalók 2 főre:
• 2 libacomb
• 1 ek. margarin
• 1 vöröshagyma
• 4 alma
• 15 g szárnyas fűszervarázs
• 2 db erőleves kocka
• 2 kk. őrölt szerecsendió
• 1 kk. fahéj
• 1kk. majoránna

Elkészítés:
Mossuk meg a libacombokat. Alaposan szórjuk meg a Szárnyas fűszerkeverékkel. A hagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. A margarinon süssük meg a combokat a hagymával. Öntsünk alá 1 liter leveskockából készült alaplevet és pároljuk puhára a húst. A megpuhult húshoz adjuk hozzá a megpucolt és negyedekre vágott almát, fahéjat, szerecsendiót és majoránnát. Rövid ideig - míg az alma puha nem lesz, de még nem esik szét - pároljuk az egész ételt.


71. Márton-napi libasült
Hozzávalók:
• 2 db hízott libamell
• 1 db libacomb
• 2 db alma
• 1 db fehérhagyma
• borsikafű
• 5 szem egész szegfűszeg
• őrölt fahéj
• kakukkfű
• só
• durvára darált színesbors
• wok fűszerkeverék
• 1 dl vörösbor

A lilakáposztához:
• 70 dkg lilakáposzta
• 1 kis fej fehérhagyma
• só
• cukor
• ecet
• őrölt kömény
• 2 dl vörösbor

Elkészítés:
A párolt káposztával kezdem: megmosom és vékonyra felszeletelem a lilakáposztát. Ezután egy nagyobb serpenyőben az apróra vágott fehér hagymát kevés olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a káposztát. Sózom, kevés ecetet és cukrot is adok hozzá, majd lefedem, és addig párolom, amíg a leve elpárolódik. Ezután hozzáöntöm a vörösbort, lefedem, és tovább párolom. Összességében 2 órán át párolom, és mindig adok hozzá egy kis bort. A végén újból ízesítem cukorral, ecettel és köménnyel. A libamellet és -combot megmosom, majd éles késsel a zsírréteget bevagdosom, rácsosan. Ezután egy serpenyőt rakok a tűzhelyre, zsiradék nélkül felforrósítom, és ebbe teszem a libákat a bőrös részükkel lefelé. 15 percet sütöm, néha megforgatom, hogy mindkét oldala megpiruljon, ez idő alatt legalább 3 dl zsírt enged ki magából.
A sütőt előmelegítem 200 °C -ra. Egy kisebb hőálló tál aljára szeletelem a hagymát és az almát, rászórom az egész szegfűszeget, őrölt fahéjat, majd megfűszerezem az elősütött libát (só, durvára darált bors, kakukkfű, őrölt fahéj, borsikafű, kínai fűszerkeverék). Ezután ráfektetem az almára és a hagymára, óvatosan aláöntöm a vörösbort, lefedem alufóliával, és 1 órát sütöm. Ezután a fóliát leveszem, és további fél órát pirítom. Amikor elkészült, tányérra szedem és felszeletelem, krumplipürével és a boros lilakáposztával tálalom.


72. Aszalt szilvával töltött liba
Hozzávalók 4 főre:
• 1 pecsenyeliba
• 2-3 pecsenyeliba máj
• 1 dl száraz vörösbor
• 10 dkg mazsola
• 20 dkg kimagozott aszalt szilva
• só, bors
• 1 csomag apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:
A mazsolát és az aszalt szilvát 1-2 órára vízbe áztatjuk, amikor megpuhultak, apróra vágjuk. A pecsenyelibamájakat szintén apróra vágjuk, majd összekeverjük az aszalt gyümölcsökkel és a petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, a liba hasüregébe töltjük, s a nyílást összetűzzük. Sütőedénybe tesszük, aláöntjük a bort, majd kevés vizet aláöntve – időnként saját levével locsolgatva – puhára sütjük. Ha kész, tálra tesszük, s az átszűrt pecsenyelevet csészébe öntve – rizzsel vagy burgonyafánkkal tálaljuk.


73. Sült libamáj
Hozzávalók 4 főre:
• 1 kg libamáj
• 1,5 dkg só
• 1 g egész bors
• 4 dkg zsír
• 5 dkg hagyma
• 5 dl tej

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, pár órára tejbe áztatjuk, majd megsütjük a zsírban. Ha már egy kevés színe lett, felöntjük vízzel, hozzáadjuk az egész borsot, a hagymát, megsózzuk és megpároljuk. Ha a levét elfőtte, hagyjuk hogy pirosra süljön.


74. Vörösboros libamell szeletek burgonyapürével és párolt káposztával
Hozzávalók 4 főre:
• 4 db libamell
• 1 db vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 szál rozmaring
• só,bors
• vörösbor
• kis fej lilakáposzta
• köménymag
• étolaj

Elkészítés:
A libamelleket jól átmossuk, majd a bőrös felüket bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kivajazunk és bele helyezzük a húst a bőrös felével lefelé, mellé tesszük a félbe vágott vörös hagymát, foghagymát és a rozmaring ágakat. A hús alá öntünk 1/2 liter vizet, és a tepsit lefóliázzuk. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, így sütjük csaknem 2 órán keresztül. Az elpárolgott vizet időközönként pótolhatjuk, ha szükséges. Amikor a hús omlós, akkor a fóliát levéve még 15 percig pirítjuk, majd ráöntjük a bort is. A megpirult libamelleket 1cm vastagságú szeletekre vágjuk. Párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposztát lereszelünk, és meghintjük sóval. Köménymaggal ízesítjük ízlés szerint, és olajon megpirítjuk.
Tálaláskor a húsokat megöntözzük a boros szósszal, amiben sült. Burgonya pürével és párolt lila káposztával kínáljuk.


75. Ropogós libacomb fokhagymás laskagombával és pirított csuszatésztával
Hozzávalók 4 főre:
• 4 libacomb
• 5 dkg só
• morzsolt majoránna
• 4 ek. libazsír
• 5-6 szem egész feketebors
• 60 dkg laskagomba
• 2 dkg fokhagyma
• őrölt bors
• 40 dkg csuszatészta
• 1 dl étolaj
• 1 dl olívaolaj

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra felmelegítjük, a csuszatésztát szárazon, mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül kb. 10 perc alatt barnára pirítjuk. Ezután a hőmérsékletet 140 fokra mérsékeljük. A libacombokat megtisztítjuk, lemossuk. A húsos részét morzsolt majoránnával és sóval, a bőrös részét csak sóval fűszerezzük. Tepsibe helyezzük a combokat, a libazsírt, az egész feketeborsot és a babérleveleket, majd 2 dl vizet adunk hozzá. 140 fokos sütőben körülbelül 1,5 óráig sütjük a behelyezett combokat. A laskagombát eközben hideg vízben többször átmossuk, szárának végét levágjuk. Lecsöpögtetjük, majd megszárítjuk.
Negyed órával a libacomb sütésének vége előtt felteszünk vizet forrni a pirított tésztának sóval és étolajjal. Ízlésünknek megfelelően puhára főzzük. Közben az elkészült libacombokat további 180 fokon 10 percig pirítjuk. 2 serpenyőt helyezünk a tűzhelyre. Az egyikben 3 kanál felhevített olívaolajon aranybarnára pirítjuk a laskagombát. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, őrölt feketeborsot, majd sózzuk, és együtt pirítjuk a hozzávalókat még fél percig. A másik serpenyőben 2 evőkanál libazsírt melegítünk, és a leszűrt tésztát átforgatjuk benne. Ha indokolt, akkor még sózzuk.


76.Libamell sajttal és aszaltszilvával töltve
Hozzávalók:
1 nagy libamell filézve
szeletelt bacon
só, bors, szárnyasfűszer
edami sajt
aszalt szilva

Recept leírása: A libamellet megmosom, a csont menti részénél kettévágom, mind a két részét (mint egy zsemlét) kettévágom, hogy ki tudjam nyitni. Kiterítem az egyik felét, só, bors, fűszerkeverék, rá a szeletelt bacon, a szeletelt edami sajt, és végül a közepét végigrakom aszaltszilvával. A másik mell részének belső felét, amit ráborítok, azt is fűszerezem ugyanúgy, mint az elsőnél. Ráborítom, befedem a baconszeletekkel, és jó erősen körbekötöm sütőfonállal. (Kis gömböcformát kapunk.) A sütőfonál alá is szoktam dugdosni aszalt szilvát. A hús tetejét szárnyasfűszerrel óvatosan bedörzsölöm. Jénai tálba teszem, kicsi vizet öntök alá, és a maradék aszalt szilvát melléteszem. Leborítom, és másfél órát sütöm 180 fokon, aztán leveszem a fedelét, és pirosra sütöm.